A briteknek sikerült: a tavalyinál is több lett a búza

agrarszektor.hu
Szemben Európával, Nagy-Britanniában idén nőhet a betakarított búza mennyisége, köszönhetően a megnövelt vetésterületnek.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A brit mezőgazdasági minisztérium adatai szerint idén mintegy 14,8 millió tonna búzát sikerült learatni, ami 5,4 százalékkal haladja meg a tavalyi mennyiséget. Ezzel Nagy-Britannia az egyetlen nagy európai búzatermelő ország, ahol a különösen száraz tavasz és nyár ellenére nőni tudott a búzatermelés.

Habár a terméshozam hektáronként csak 7,7 tonna volt idén a szigetországban - 0,2 tonnával kevesebb, mint tavaly - a vetésterület növelése ellensúlyozni tudta a kiesést.

A minisztérium által közölt adatok mintegy 300 ezer tonnával haladják meg a az Európai Gabona - és Takarmánykereskedelmi Szövetség (Coceral) múlt heti becsléseit, mely szerint idén az EU-ban 20,2 millió tonnával kevesebb, mindössze 273 millió tonnára lehet számítani.

A megnövekedett búzatermés azonban az árpa kárára következett be, mely ára a vetési időszakban csökkent a felhalmozódott raktárkészletek miatt. Közel 22 százalékkal kevesebb árpa termett idén, alig több mint 5 millió tonna.

Eközben a repce terméshozama hektáronként 3,5 tonnára emelkedett, így rekord mennyiségű, 2,24 millió tonnát sikerült betakarítani belőle.

Az adatok nyilvánosságra kerülése után a takarmánybúza ára változatlan maradt a londoni tőzsdén, Párizsban és Chicagoban csekély emelkedésnek indult.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?