2022. augusztus 16. kedd Ábrahám

A Credit Suisse szerint drágább lesz a műtrágya

agrarszektor.hu
A nitrogén árának emelkedésére számít a Credit Suisse, miután csökkent a termelés Kínában, Ukrajnában pedig emelkedtek a gyártás költségei.

A bank előrejelzései szerint mind a nitrogén, mind a foszfor ára emelkedni fog a következő két évben. Az indokok között szerepel a gabonafélék áremelkedése, ami a gazdák figyelmét a költségek szinten tartása helyett a terméshozamok maximalizálása felé tereli.

A növények számára alapvető tápanyagok közül a harmadik, a kálium árát változatlan szinten hagyta a bank, csekély mértékű áremelkedést várva a 2011-12-es évben.

Az ammónia, mint az egyik legfontosabb nitrogénvegyület ára szintén emelkedni fog a Credit Suisse előrejelzései szerint: 430 dollár körüli tonnánkénti árral számítanak 2012-ben.

Árfelhajtó erők

A nitrogén árát elsősorban a csökkenő kínálat határozza meg, amit csak tetéz az ukrán termelési költségek emelkedése. A nitrogén előállítása - szemben a káliummal, és a foszfáttal amit bányásznak - igen energiaigényes. Kínában az energiakorlátozások következtében több gyárat bezártak, a meglévő készletek nagy részét pedig várhatóan Indiába szállítják. Irán termelését egy augusztusi gyárrobbanás vetette vissza. Mindezek együttesen tehát csökkenő kínálatot, így emelkedő árakat helyeznek kilátásba.

A foszfát árában ezzel szemben nem várható jelentős emelkedés a következő években, kínálata ugyanis emelkedni fog, ha megkezdi termelését az új szaúdi üzem - előreláthatólag 2011-ben - valamint ha újra üzembe állítanak egy bányát Floridában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?