Rekord magas kukorica árak: ez nem egy napos rally!

agrarszektor.hu
Kétéves csúcsra emelkedett a kukorica ára a chicagói gabonatőzsdén hétfőn, miután az amerikai mezőgazdasági minisztérium jelezte: az idei termés tizennégy év óta a legalacsonyabb lesz a kedvezőtlen nyári időjárás miatt. Elemzők szerint tartós lehet az áremelkedés.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A decemberi szállítású kukorica ára rekord mértékben, 8,5 százalékkal 5,73 dollárra emelkedett bushelenként (egy bushel = 25,4 kilogramm), ami a legmagasabb ár 2008. szeptember óta. Június óta 77 százalékkal drágult a kukorica - olvasható az MTI-n.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) közlése szerint a 2010/2011-es kukoricatermés 12,664 milliárd bushel lesz a világ legnagyobb kukoricaexportőr országában a korábban várt 13,16 milliárddal, és a tavalyi 13,11 milliárddal szemben.

Szűkek a készletek

Elemzők szerint a kukorica ára hamarosan eléri a hat dollárt bushelenként. Erre lehet következtetni a készlet-felhasználási arányból is (stocks-to-use ratio), mely utoljára a 90-es években volt ilyen alacsony. A világ legnagyobb kukoricatermelő országa, az Egyesült Államok esetében ez az arány a még éppen elégségesnek nevezhető 8,3 százalékról idén 6,7 százalékra zuhant.

Globálisan nézve a kukorica piacot a helyzet nem ennyire súlyos: a világ kukoricaigényének 15,8 százalékát fedezik az éves készletek. A kukorica globális készletfel-használási aránya egyébként a 2006/2007. gazdasági évben zuhant mélypontra, ekkor 15 százalék körül alakult.

Sajnos nem csak az Egyesült Államokban, de a világ második legnagyobb exportra termelő régiójában, Dél-Amerikában sem jobbak a kilátások: bár Argentínában az utóbbi időszak esőzései némi reményt ébresztettek a terméshozamot illetően, ez még nem elegendő a globális termés-kiesés ellensúlyozására.

Az USDA legutóbbi előrejelzései szerint ráadásul a 2010-11-ben a világ kukorica kereslete 25 millió tonnával emelkedni fog - ez Argentína össztermelésével egyezik meg - ami szintén nem az árcsökkenés irányában ható tényező.

Szerencsére az árak tartós emelkedése vélhetően sok gazdát késztet majd kukorica termelésének növelésére, másrészt az állattartókat más takarmánynövény használata, ami hosszabb távon helyére billentheti az árakat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?