2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Élelmiszeráfa: csökkentés, vagy nagyobb ellenőrzés?

agrarszektor.hu
A kabinet által benyújtott adómódosító jogszabályi csomagban egyelőre semmilyen javaslat nincs az élelmiszeráfa csökkentésére, holott a mai 25 százalékos, Európában különösen magas áfakulcs csábít a visszaélésekre. Az élelmiszerágazat szerint csak a csökkentés lehet a megoldás - olvasható az agromonitor.hu oldalon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Nem javasolja egyelőre a kabinet az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentését - derül ki az adózási törvények módosítására benyújtott parlamenti kormányjavaslatból. Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint az agrárgazdasági áfakérdést főként az álexport visszaszorítása érdekében kellene megoldani. Ma még folynak a szakértői vizsgálatok arról, hogy az adó- és vámhatósági ellenőrzések fokozása, az úgynevezett fordított áfa bevezetése, vagy a tényleges áfacsökkentés lenne-e a legjobb lépés.

Túl sok a visszaélés

Főként a gabona- és a borágazatban okoz gondot, hogy sokan kijátsszák azt az uniós előírást, amely szerint nem kell áfát felszámítani a más EU-tagállamokba irányuló szállításoknál, vagyis az áfa nélkül vásárolt termékeket ki sem szállítja az országból, hanem itthon ad túl rajtuk.

Az élelmiszerágazat az áfacsökkentésre voksol

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz), és a Hússzövetség elnöke szerint az ellenőrzés szigorítására, vagy az áfakulcsok jelentős csökkentésére lenne szükség, azonban előbbit még az ellenőrző hatóságok szakemberei sem látják megvalósíthatónak.

Ezért a megoldást az élelmiszerek áfájának többlépcsős csökkentésében látja, amelyben a kedvezményes kulcsot fokozatosan lehetne lejjebb vinni, és egyre több élelmiszer-ágazat termékére alkalmazni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?