Közelgő magyar EU-elnökség: észtekkel, finnekkel közös az álláspont

agrarszektor.hu
Magyarország és Finnország is érdekelt a KAP II. pillérének, azaz a vidékfejlesztési politika súlyának növelésében - olvasható az FVM közleményében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarország a 2011. első félévben esedékes EU-s elnöksége alatt a környezetvédelem, a természetvédelem és a vízügy területén a fenntartható fejlődésre, a biológiai sokféleség védelmére, a klímapolitikára és a vízgazdálkodást érintő témakörökre kíván összpontosítani -mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter október 18-ai finnországi tárgyalásán.

A kétoldalú megbeszélésen Fazekas Sándor tájékoztatta finn kollegáját, Sirkka-Liisa Antilla mezőgazdasági és erdészeti miniszter asszonyt a 2011. első félévi magyar uniós elnökség prioritásairól.

A 2013 utáni közös agrárpolitika /KAP/ jövőjéről alapkérdésekben a két ország törekvései azonosak. Fontos, hogy az EU agrárköltségvetése legalább a jelenlegi szinten megmaradjon. Magyarország és Finnország is érdekelt a KAP II. pillérének, azaz a vidékfejlesztési politika súlyának növelésében.

2011-et az ENSZ Közgyűlése az erdők évének nyilvánította. Ezzel kapcsolatban Fazekas Sándor kifejtette, hogy Magyarország indokoltnak tartja a nemzeti adatgyűjtés uniós szintű összehangolását annak ellenére, hogy az EU nem rendelkezik közös erdészeti politikával.

Fazekas Sándor másnap, október 19-én Észtországba látogatott, ahol találkozott Helir Valdor Seeder mezőgazdasági miniszterrel. A jövőbeli erős és közös agrárpolitika mellett mindkét ország fontosnak tartja a KAP egyszerűsítését is. Fazekas Sándor kifejtette, hogy Magyarország szeretné, ha uniós elnöksége alatt lényeges előrelépés történne ezen a területen.

A tárgyaláson a miniszterek kölcsönösen tájékoztatták egymást országaik vidékpolitikájáról, valamint Fazekas Sándor ismertette a földvásárlási moratóriumról szóló magyar álláspontot.

Fazekas Sándor észt kollegájával is ismertette a 2011. évi magyar uniós elnökség környezetvédelmi prioritásait. Hangsúlyozta, hogy Magyarország kiemelt figyelmet kíván fordítani a természetvédelem, a biológiai sokféleség, a klímapolitika és a vízgazdálkodás témaköreire.

A finn és a magyar miniszter az alapvető célok mellett egyetértett abban is, hogy elengedhetetlenül fontos a CO2 kibocsátás csökkentése illetve semlegesítése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?