Tovább emelkedhetnek a terményárak

agrarszektor.hu
Ukrajna egyik legnagyobb mezőgazdasági termelője, a Landkom International az árak további emelkedésében bízik, ennek megfelelően még nem értékesíti szemes növény készleteit, inkább raktározza még azokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ukrán cég bejelentette, hogy semennyit nem adott el gabonakészleteiből, annak ellenére, hogy termelői felvásárlási árak igen attraktívak, tonnánként 176 dollár körüliek. Szójabab és napraforgó készleteinek nagy része még a silókban van.

Hétfői bejelentésük szerint a legjobb spot árra várnak, akkor kezdik meg az értékesítést. Ez a stratégia jelentősen eltér a cég idei repce-értékesítési stratégiájától, amikor is a készletek nagy részétől, 35 ezer tonnától forward ügylet keretében váltak meg 318 dolláros tonnánkénti áron, és elenyésző volt az azonnali ügyletek aránya. Összességében átlag 327 dolláros áron váltak meg repce-készleteiktől, amely mintegy 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi árszintet.

A legmagasabb spot árra várakozás azonban magában rejti a kockázatát annak is, hogy időközben az árak elkezdenek csökkenni, azonban a befektetőknek bízniuk kell a menedzsmentben - mondta a Landkom szóvívője.

Az új értékesítési szemlélet ugyanis nem légből kapott, erre utal az is, hogy a Landkom idén jelentős pénzeket fektetett silók építésére, továbbá finanszírozás terén is olyan irányú módosításokat eszközöltek, mely kényszeríti a céget készletértékesítésbe operatív működésének finanszírozására.

A bejelentés hatására a Landkom részvényei 1,6 százalékot emelkedtek Londonban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?