Évtizedes negatív rekord: egymillió hektár alatt a bevetett búza

agrarszektor.hu
Az Agrárkamara közlése szerint egymillió hektár alatt marad az idén a búza vetésterülete, ami több évtizedes negatív rekord.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A december előtt megérkezett hó és fagy előtt a gazdálkodók számottevően fel tudták gyorsítani betakarítási és vetési munkáikat, de így sem sikerült elérni az egymillió hektáros búzaterületet. Jobb a helyzet az aratásnál. A napraforgóval végeztek, a kukoricának tizede lehet még kinn a földeken, de lehet, hogy ezt nem is tudják 2010-ben betakarítani. A hazai árak a rekordok közelében maradtak, miközben az USA-ban 10-20 százalékos esés volt tapasztalható - olvasható a Magyar Agrárkamara elemzésében.

Igazi meglepetést okozott az őszi búza vetése. A hónap elején a szakmai szervezetek vezetői nagy elmaradásról nyilatkoztak, s ezt igazolja az MgSzH november 22-i jelentése, mely szerint a tervezett 1,08 millió hektár 91%-át sikerült addigra elvetni. Új területek vetése erősen kétséges, így biztos, hogy egymillió hektár alatt marad vetésterület, ami több évtizedes negatív rekord.

A kukorica betakarítása is viszonylag sokat haladt előre, manapság a terület 10 százalékán lehet még kinn a termés - november 22-én még 14 százalék volt az arány, 6,5 millió tonnás betakarított termés mellett. Ez azt jelenti, hogy december elején 6,7-6,8 millió tonna kerülhetett a magtárakba. Kismértékű lemaradás tapasztalható Nógrád, Vas, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében.

November 22-ig a napraforgó 99%-át (973 ezer tonna) takarították be Magyarországon. A termésátlag 1,972 t/ha volt. A hátralévő 7 ezer hektár termésmennyiségével sem éri el várhatóan az országos termés az 1 millió tonnát, amire 2003 óta nem volt példa.

Az étkezési búza és a takarmánykukorica termelői árának emelkedése november végére megállt a magyar tőzsdén, míg kukorica esetében a folyamatosan bővülő kínálatát lassú ármérséklődést okoz, de a kereslet továbbra is erős a termény iránt, ami visszafogja az ár csökkenését. Az étkezési búza termelői ára 93, a takarmánykukoricáé 59 %-kal haladta meg a 45. héten az egy évvel korábbit.

Étkezési búza esetében a malmok képesek voltak magasabb árat (60000 Ft/t felett is történtek kötések) is megadni, azonban a kereskedők nem igen mentek az 55000 Ft/t-ás szint fölé. A takarmány búzát és takarmány kukoricát közel azonos áron, tonnánként 46000-49000 Ft-ért adják-veszik.

A napraforgómag nemzetközi árcsökkenését egyelőre nem követte a BÉT áruszekciója, mert a hazai piaci viszonyok voltak a meghatározók az utóbbi hetekben. A nem várt gyenge termés felhajtotta az árakat. A termelői árak a repce esetében 108000-113000 Ft/t között alakulnak.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?