Évtizedes negatív rekord: egymillió hektár alatt a bevetett búza

agrarszektor.hu
Az Agrárkamara közlése szerint egymillió hektár alatt marad az idén a búza vetésterülete, ami több évtizedes negatív rekord.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A december előtt megérkezett hó és fagy előtt a gazdálkodók számottevően fel tudták gyorsítani betakarítási és vetési munkáikat, de így sem sikerült elérni az egymillió hektáros búzaterületet. Jobb a helyzet az aratásnál. A napraforgóval végeztek, a kukoricának tizede lehet még kinn a földeken, de lehet, hogy ezt nem is tudják 2010-ben betakarítani. A hazai árak a rekordok közelében maradtak, miközben az USA-ban 10-20 százalékos esés volt tapasztalható - olvasható a Magyar Agrárkamara elemzésében.

Igazi meglepetést okozott az őszi búza vetése. A hónap elején a szakmai szervezetek vezetői nagy elmaradásról nyilatkoztak, s ezt igazolja az MgSzH november 22-i jelentése, mely szerint a tervezett 1,08 millió hektár 91%-át sikerült addigra elvetni. Új területek vetése erősen kétséges, így biztos, hogy egymillió hektár alatt marad vetésterület, ami több évtizedes negatív rekord.

A kukorica betakarítása is viszonylag sokat haladt előre, manapság a terület 10 százalékán lehet még kinn a termés - november 22-én még 14 százalék volt az arány, 6,5 millió tonnás betakarított termés mellett. Ez azt jelenti, hogy december elején 6,7-6,8 millió tonna kerülhetett a magtárakba. Kismértékű lemaradás tapasztalható Nógrád, Vas, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében.

November 22-ig a napraforgó 99%-át (973 ezer tonna) takarították be Magyarországon. A termésátlag 1,972 t/ha volt. A hátralévő 7 ezer hektár termésmennyiségével sem éri el várhatóan az országos termés az 1 millió tonnát, amire 2003 óta nem volt példa.

Az étkezési búza és a takarmánykukorica termelői árának emelkedése november végére megállt a magyar tőzsdén, míg kukorica esetében a folyamatosan bővülő kínálatát lassú ármérséklődést okoz, de a kereslet továbbra is erős a termény iránt, ami visszafogja az ár csökkenését. Az étkezési búza termelői ára 93, a takarmánykukoricáé 59 %-kal haladta meg a 45. héten az egy évvel korábbit.

Étkezési búza esetében a malmok képesek voltak magasabb árat (60000 Ft/t felett is történtek kötések) is megadni, azonban a kereskedők nem igen mentek az 55000 Ft/t-ás szint fölé. A takarmány búzát és takarmány kukoricát közel azonos áron, tonnánként 46000-49000 Ft-ért adják-veszik.

A napraforgómag nemzetközi árcsökkenését egyelőre nem követte a BÉT áruszekciója, mert a hazai piaci viszonyok voltak a meghatározók az utóbbi hetekben. A nem várt gyenge termés felhajtotta az árakat. A termelői árak a repce esetében 108000-113000 Ft/t között alakulnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?