Fellélegezhet a sertéságazat: magánraktározást támogat az EU

agrarszektor.hu
Legkorábban már a hétvégén hatályba léphet az Európai Bizottság magánraktározási támogatás bevezetéséről szóló döntése a sertésszektort sújtó válság enyhítése érdekében - tájékoztat Dacian Ciolos, uniós agrárbiztos bejelentéséről a BruxInfo.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magánraktározási támogatás elrendelése figyelemre méltó annak fényében, hogy bár a piaci eszköz elvileg a kelléktár része, az Európai Bizottság hosszú évek óta először veti be a sertéspiac válságának enyhítésére. A válság elsődleges oka a gabona és takarmányárak 2005-óta érzékelhető erősödő ingadozása, ami jelentős mértékben megnövelte a sertéstenyésztők költségeit. A nehézséget csak tetézi a német dioxinbotrány, amely az utolsó lökést is megadta a német kormánynak, hogy felülvizsgálja eddigi, a sertéspiaci beavatkozást elutasító álláspontját.

A mostani döntés értelmében a feldolgozók a hús egy részét ideiglenesen felajánlhatják magántárolásra és ennek költségeibe száll majd be az uniós költségvetés révén az Európai Bizottság. Ciolos elmondta, hogy a cél az ideiglenesen kivont termék visszaterelése a piacra, de ez nem jelenti az exporttámogatások felújítását.

A magyar elnökség alatt rendezett első agrártanács-ülésen a miniszterek a közös agrárpolitika 2013 utáni jövőjéről vitáztak, ahol a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás és az éghajlatváltozás jelentette kihívás volt napirenden.

Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter a tanácsülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tagállamok túlnyomó többsége egyetértett azzal, hogy a zöld szempontok figyelembe vétele szükséges a fenntartható gazdálkodáshoz. Arról ugyanakkor már megoszlottak a vélemények, hogy miként azt a Bizottság javasolja, a KAP zöldítését az első, vagy inkább a második, vidékfejlesztési pillérben kell megoldani.

A magyar miniszter fontosnak nevezte, hogy az új környezetbarát intézkedések bevezetése során ne rakjanak új bürokratikus terheket a gazdák vállaira, de hozzátette, hogy ez nem lehetetlen feladat.

A Bizottság novemberi közleményében azt javasolta, hogy a közvetlen kifizetések egy bizonyos hányadát (hozzávetőleg egyharmadát) a jövőben bizonyos környezetbarát intézkedésekhez kössék az EU-ban. Sokan azonban attól tartanak, hogy a Bizottság elképzelése tovább növeli majd a termelők bürokratikus terheit és költségeit.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?