Egekbe szökhet a sertéshús ára: brutális drágulás jöhet a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Komoly árrobbanásra készülhetnek a fogyasztók a sertéshúsok piacán, a 2021-es hullámzó év következtében ugyanis annyira megemelkedtek a termelők önköltségei, hogy 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni azokat a boltokban is. Habár a korrekció már tavaly év végén megkezdődött, fél éven át biztosan tartani fog, így ebben az időszakban a polcon látható árak is nőni fognak majd.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A brutális takarmányár-növekedést már a sertéstenyésztők sem tudták lenyelni 2021 év végén, az önköltségi áraik jelentősen megemelkedtek, ezt pedig 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a boltokban is - mondta az InfoRádióban Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás. Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta

 - tájékoztatott Éder Tamás. Kiemelte, tavaly év elején volt egy három hónap alatt lezajlott 25 százalékos árnövekedés az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezt követően folyamatos árcsökkenés volt az év végéig.

Ezzel párhuzamosan az önköltségek az ismert folyamatok miatt jelentősen növekedtek; nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették

 - tette hozzá. Ugyanakkor, habár a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek sem drágultak tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, árrobbanás jön, hogy a gazdák ne veszteséggel adják tovább a sertést. A szakember elmondta, év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog, ettől pedig a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében. A várható növekedésről a szakember nem mondhatott semmit, ám azt megjegyezte, a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy "durva hüvelykujjszabály", miszerint a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?