Erősen mérséklődött az állattartási kedv

agrarszektor.hu
Heves megyében tavaly rendkívüli mértékben csökkent a haszonállatok létszáma 2009-hez képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Szarvasmarhából decemberben már csupán 9 ezret tartottak Hevesben, míg egy évvel korábban még 12 ezer marha kérődzött az istállókban. A probléma nem egyedülálló, hiszen országszerte megfigyelhető ez a tendencia, amely valószínűleg a tej árának zuhanásából fakadt. Egy év alatt 700 ezerről 681 ezerre csökkent a szarvasmarha-létszám, csupán a Dél-Alföldön, Békésben, illetve Pest megyében regisztráltak növekedést.

A sertésállomány 80 ezerrel csökkent. A Dunántúlon, s Budapesten nőtt a számuk, míg Keleten - kivétel Békés és Bács-Kiskun megyékben - apadt. Arányaiban, a legjobban Heves megyében esett a sertéslétszám, harmadával: 62-ről 44 ezerre.

Mérséklődött a juhtartási kedv is: 2009 decemberéhez képest a tavalyi év utolsó hónapjára már mélypontra zuhant a nyájak létszáma: 29 ezer helyett csupán 16 ezer legelészett Hevesben. A Dunántúlon egyre népszerűbb a juhtartás, míg az ország keleti felében, főként Hajdú-Biharban, Szabolcsban és Bács-Kiskunban 100 ezres volt a csökkenés.

A szárnyasokat tekintve kicsit javult a helyzet Heves Megyében, ahol 2009 év végén fél év alatt megfeleződött a tyúkfélék állománya. A veszteséget követően, tavaly nyárra 367 ezerről félmillióra nőtt az állatlétszám megyénkben, s körülbelül ennyi maradt decemberben is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?