Erősen mérséklődött az állattartási kedv

agrarszektor.hu
Heves megyében tavaly rendkívüli mértékben csökkent a haszonállatok létszáma 2009-hez képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szarvasmarhából decemberben már csupán 9 ezret tartottak Hevesben, míg egy évvel korábban még 12 ezer marha kérődzött az istállókban. A probléma nem egyedülálló, hiszen országszerte megfigyelhető ez a tendencia, amely valószínűleg a tej árának zuhanásából fakadt. Egy év alatt 700 ezerről 681 ezerre csökkent a szarvasmarha-létszám, csupán a Dél-Alföldön, Békésben, illetve Pest megyében regisztráltak növekedést.

A sertésállomány 80 ezerrel csökkent. A Dunántúlon, s Budapesten nőtt a számuk, míg Keleten - kivétel Békés és Bács-Kiskun megyékben - apadt. Arányaiban, a legjobban Heves megyében esett a sertéslétszám, harmadával: 62-ről 44 ezerre.

Mérséklődött a juhtartási kedv is: 2009 decemberéhez képest a tavalyi év utolsó hónapjára már mélypontra zuhant a nyájak létszáma: 29 ezer helyett csupán 16 ezer legelészett Hevesben. A Dunántúlon egyre népszerűbb a juhtartás, míg az ország keleti felében, főként Hajdú-Biharban, Szabolcsban és Bács-Kiskunban 100 ezres volt a csökkenés.

A szárnyasokat tekintve kicsit javult a helyzet Heves Megyében, ahol 2009 év végén fél év alatt megfeleződött a tyúkfélék állománya. A veszteséget követően, tavaly nyárra 367 ezerről félmillióra nőtt az állatlétszám megyénkben, s körülbelül ennyi maradt decemberben is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?