Földrengés után: kukoricától a kávéig minden zuhant

agrarszektor.hu
A hivatalos adatok szerint már több, mint ezer halálos áldozatot követelő japán földrengés, és azt követő szökőár következtében jelentős zuhanásnak indultak az árutőzsdei árak, így a mezőgazdasági termények árai is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Japán az USA legnagyobb kukorica importőre, azonban a földrengés súlyos károkat okozott a kikötőkben és egyéb infrastruktúrákban, így kétséges, hogy a korábban várt mennyiséget valóban felvásárolja az ázsiai ország. Kukoricán kívül sertések esetében is Japán számít az Egyesült Államok legnagyobb vásárlójának, ennek megfelelően a vágóállat áprilisi határidős ára is 0,2% százalékkal, 88,15 cent/fontra csökkent.

Ugyanakkor szakértők szerint az áresés csak átmenti lesz, mivel várhatóan Japán nagyobb mennyiségű élelmiszerimportra szorul majd, a földrengés következtében súlyos károkat szenvedett mezőgazdasági területek miatt.

Az intézményi befektetők azonban egyelőre az eladás mellett döntöttek: a chicagói árutőzsdén becslések szerint mintegy 30 ezer kontraktusnyi kukoricát, 6 ezernyi szójababot, és 5000 ezer kontraktus búzát adtak el határidőre.

Szakértők szerint ezek a pénzek más eszközök felé vándorolnak egy időre, azt azonban nem lehet tudni, hogy mikor térnek vissza ismét a gabonapiacra.
Hónapok óta először csökken a májusi búza ára az elmúlt 200 nap átlagára alá a chicagói árutőzsdén - bushelenként 7,34 dollárra - melyet a technikai elemzők kilépési pontnak tekintenek, amely további áresést eredményezhet.

A márciusi búza ára egy nap alatt 2,7 százalékot zuhant, így három hónapon belül először csökkent 7 dollár alá.

Kukorica esetében, márciusi lejáratra szintén 2,5 százalékos áresés következett be, amely január óta a leggyengébb eredmény, míg a márciusi szójabab 1,7 százalékot zuhant.

A kávétól is elfordultak a befektetők: ennek megfelelően New Yorkban a májusi lejárat 2,2 százalékot, Londonban 3,6 százalékot esett. Kolumbia - a világ második legnagyobb arabica termelője - jelezte, hogy bár az elmúlt hónapok kedvezőtlen időjárása nem tett jót az arabica ültetvényeknek, de a cunami legalább nem tett kárt bennük.
A kakaó ára szintén csökkent: Londonban a májusi lejárat 0,7 százalékot, New Yorkkban 1 százalékot zuhant.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?