Élelmiszer-áfa: lesz-e csökkentés?

agrarszektor.hu
A kormány még nem hozott döntést egyes élelmiszerek áfá-jának csökkentéséről - tájékoztatta az MTI-t kedden a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az MTI azt követően kereste meg az államtitkárságot, hogy a Népszabadság keddi számában beszámolt: a közeli hetekben a kormány elé kerülhet az agrártárca előterjesztése, amely három változatban képzeli megvalósíthatónak az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentését. A Vidékfejlesztési Minisztérium azt szorgalmazza, hogy a mai 25 és 18 százalékos kulcs 5 százalékra csökkenjen egyes alapvető élelmiszerek, közte a baromfi- és sertéshús, a tej, a kenyér, a tojás és az étolaj esetében.

A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság tájékoztatása szerint az áfa-csökkentésről szóló döntés a hatástanulmányoktól függ, ám eddig ezek teljesen különböző végeredményt mutattak.

A közlemény leszögezi: a kormány figyelemmel kíséri az élelmiszerek árának alakulását, a Vidékfejlesztési Minisztériumban egy munkacsoport végzi a feladatot.

A kabinet vizsgálja az adótartalom változtatásának költségvetési, gazdasági hatásait és a vonatkozó uniós irányelveket, egyúttal áttekinti a korábbi áfa-csökkentések tapasztalatait, vagyis azt, hogy annak lett-e hatása a fogyasztókra - közölték azzal, hogy áfá-t csökkenteni csak akkor szabad, ha kizárja annak lehetőségét, hogy azt "lenyeljék" a kereskedők.

Orbán Viktor miniszterelnök egy keddi sajtótájékoztatóján az élelmiszerek áfájának esetleges csökkentését firtató felvetésre szintén azt közölte, a hatástanulmányoktól függ a csökkentés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?