Létfeltétele az országnak az állattenyésztés

agrarszektor.hu
Intézkedési tervet készít a sértéságazat válságból való kilábalásának támogatására a Vidékfejlesztési Minisztérium, a tervet néhány héten belül szakmai, társadalmi vitára bocsátják - mondta Czerván György, a tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára Magyarország első mangalica mintaboltjának fővárosi megnyitóján az MTI-nek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tervben konkrét időpontokat, felelősöket jelölnek meg, illetve megfogalmazzák a szükséges döntéseket is a sertéságazat felemelésére. A sertéságazat után a többi ágazat esetében is hasonló tervet dolgoznak ki. Sikeres állattenyésztés nélkül ugyanis nincs eredményes növénytermesztés, ezek nélkül nem lehet jól működő mezőgazdaság, ami létfeltétele a vidéknek, s rajta keresztül az országnak is - mutatottenyleg rá az államtitkár.

Czerván György jelezte, hogy rendet kell tenni a gabonaágazatban is, s kezelni kell az óriási ármozgásokat. Beszélt arról is,hogy a sertéságazat válságban van, aminek az egyik fő oka az, hogy nagyon magasak a takarmányárak. Hozzátette, a mostani problémák abból is adódnak, hogy az uniós csatlakozásra az állattenyésztés és a növénytermesztés nem volt felkészítve, a beruházási és fejlesztési támogatások nem a versenyképesség javítását szolgálták, hanem jóléti kiadásokká váltak. Ma viszont az uniós tagság korlátozza a termelőknek-tenyésztőknek adható nemzeti támogatásokat.

A XI. kerületi Húspatika megnyitóján az államtitkár beszélt arról is, hogy húsz évvel ezelőtt még a kihalás szélén állt a mangalica, most pedig a fővárosban már mintaboltja is van.

Hangsúlyozta, hogy az őshonos állatok génmegőrzése fontos feladat, állami érdek, de ez csak akkor sikerülhet, ha találkozik a termelők gazdasági érdekével. A mangalica jó példa erre, mivel a génmegőrzés szempontjából fontos fajtából olyan termékek készülnek, amelyek sikeresek a piacon.

Aláhúzta, a minisztérium érdekelt abban, hogy jó minőségű magyar termékek kerüljenek a boltokba és a fogyasztók asztalára. Éppen ezért támogatja, hogy a helyi gazdák termékei helyben is eljussanak a piacokra, az üzletekbe és az éttermekbe.

A reggel nyolctól éjfélig nyitva tartó üzlet megnyitóján elhangzott, a boltba csak ellenőrzött gazdaságokból hoznak élelmiszeripari termékeket, például sajtot, mézet, s csak hízóigazolással rendelkező gazdaságból vesznek húst és készterméket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 12. 09:03