2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Az esőzések renbehozták az orosz gabonát

agrarszektor.hu
Az oroszországi kilátások a gabonatermést és az aratást illetően az utóbbi idők esőzéseinek hatására egyre kecsegtetőbbnek tűnnek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Úgy számolják, hogy megközelítőleg a 2009-es szintet fogja megütni a termés, némi minőségbeli visszaesés viszont várható. A SovEcon, a befolyásos szakértői csoport az orosz gabonatermésre vonatkozó előrejelzéseit 82-86 tonnáról 87-92 millió tonnára emelte, a június második felében beköszöntő, és a júliusban tovább folytatódó jótékony esőzéseknek köszönhetően. 

A bizakodást tovább erősítik az első, Krasnodarból (Dél-Ororszországból) származó aratási eredmények, ahol hektáronként 5,5 tonna volt a termés. Ez jobb, mint a tavalyi 5 tonna /hektár, sőt, Oroszország egésze sokkal jobban fog teljesíteni a tavalyi évhez képest, hiszen akkor pusztított az eddigi legsúlyosabb szárazság az országban, aminek hatására mindösszesen 61 millió tonna gabona termett.

"Az eső kimossa a glutént"

"Nagyon kedvezően indult az aratási szezon a déli részeken"- nyilatkozta Andrey Sizov, a SovEcon ügyvezető igazgatója az Agrimoney.com-nak.
A 92. millió tonna elérése után a hozam csak 5 millió tonnával lesz kevesebb, mint a 2009-es termés, annak ellenére, hogy a tavalyi szárazság eléggé keresztbehúzta az őszi vetés normális menetét. A jótékony hatás ellenére a sok eső, amennyiben tovább folytatódik, kárt is okozhat, hiszen csökkenti a gabona protein- és gluténszintjét. "Ahogy a földművesek mondják: az eső kimossa a glutént." - tette hozzá Mr Slizov.

Amerikai becslések

Az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal egy riportja az orosz búzaexportot 2011-12-ben 10,5 millió tonnára becsülte, ami 500 ezer tonnával több, mint a hivatalos amerikai becslés, és a tavalyi kétszerese. Vannak olyan elemzők azonban, akik ennél is messzebb mennek, ilyen például az APK-Inform: ők múlt héten az 15 millió tonnára becsülték az orosz búzaexportot.
Az USDA Oroszország összes idei gabonahozamát 85,5 millió tonnára saccolta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31