2024. július 27. szombat Olga, Liliána

A sertéshús ára az egekben, Kína felvásárol

agrarszektor.hu
Az élő sertés és a disznóhús ára is úgy fest, szokatlanul magas marad a termelésben való visszaesésnek köszönhetően, holott Kína igényei növekedő tendenciát mutatnak, disznóhúsának ára viszont rekordmagasságokba szökött.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Amerikai Mezőgazdasági Intézet figyelmeztetett, hogy a haszonállat-kereskedelem expanziója elég bizonytalan és kényes kérdés mostanság: a gabonaárak emelkedése következtében a csirketenyésztés is visszaeshet 2011 második felére, a déli területek szárazsága miatt pedig a marhatenyésztők vannak bajban, és kell egyre több állatot leölniük.

"Mivel jóval több marhát kellett leölni, mint amennyire számítottunk, kevesebb borjúhús lesz idén és valószínűleg a következő évben is"- mondta az USDA elemzője, Rachel Johnson. 

Emellett kiemelte, hogy a sertés és disznóhús piacok hanyatlása várhatóan az októberi-decemberi időszakra tehető majd. Mindazonáltal a kereslet pedig az exportigényekkel együtt 2011 második felére 12 százalékos növekedést fog mutatni, s ezt leginkább Kínának, a legnagyobb disznóhúsfogyasztó nagyhatalomnak köszönhetjük. A tavalyi, az amerikai sertéshús-kereskedelemmel kapcsolatban meghozott - H1N1 illetve sertésinfluenza okozta - szigorítások óta Kína heti lebontásban is az öt legnagyobb disznóhúsimportőrök között található. 

A kínai infláció hatására a disznóhús ára évről évre az országban 57 százalékkal nőtt, ráadásul abban az országban, ami a világ sertéshúsfogyasztásának feléért felelős, a kereslet pedig messze meghaladja a kínálatot. Az Amerikai Húsexport Federáció kijelentette, hogy az Amerikából származó sertéshús exportja Kínába ebben az évben eddig 99,400 tonna, ami több mint 150 millió dollárnak felel meg.

Fontos az is, hogy a sertések kilóra kevesebbet fognak idén nyomni, mint 2010-ben, köszönhetően az amerikai hőségnek. Így a sertés augusztusra várható szállítási ára 1,5 százalékkal csökkent, 97,45 centbe kerül fontja.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31