Pusztít a mánfai csigainvázió

agrarszektor.hu
Mánfán óriási károkat okoznak a meztelen csigák, megrágva mindent,ami az útjukba kerül, így a veteményeseket is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mánfai kerteket ellepték a barna meztelen csigák, a kerttulajdonosok legnagyobb bánatára. Tavaly a vaddisznók okoztak gondot, most a csigák, akik a beszámolók szerint sáskamód pusztítják és tarolják a kerteket, a veteményeseket, megrágva minden útjukba kerülő növényt.

A leghatékonyabb ellenszer az indiai futókacsa lehet. A polgármester, Hohn Krisztina elmondása szerint a meztelen csigák teljesen beborították az utcákat, így arra kéri a lakosokat, hogy a saját házuk környékén talált példányokat azonnal gyűjtsék össze és pusztítsák el, mert máskülönben tovább szaporodnak, és a kártevés folytatódik.

Fontos tudni, hogy az úgynevezett spanyol csigák bárhol megjelenhetnek, szeretik az árnyékos, rideg, vizes, nedves helyeket. Segíthet, ha sót, meszet vagy fűrészport szórunk le a földre, az elszívja a nedvességet. Sajnos a Baranya-csatorna, mely ezen a településen végigfut, folyton a kártevők számára ideális nedves környezetet biztosít.

Természetes ellenségük közé tartozik a vakond, a sündisznó, a béka, a gyík, a fácán, a fogoly, de vannak növények is, amelyek ültetése segíthet, ez a paradicsom, a begónia és a fekete ribizli. A legegyszerűbb, ha a tulajdonosok kézzel szedik őket össze, de ez igen időigényes, hiszen általában több száz csigáról van szó kertenként.

A leghatékonyabb ellenszer azonban az indiai futókacsa lehet: két-három kacsa elég egy kert csigamentesítéséhez. Vásárolni már több helyen lehet az országban, a bérlésük viszont inkább csak Nyugat-Európára jellemző - írja a BAMA/AgroLine.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03