Most kell odafigyelni: csigainvázió fenyegetheti a kerteket

agrarszektor.hu
Az október végéig tartó melegebb időt csak a hónap utolsó napjaiban váltotta fel egy komolyabb hidegfront, némi csapadékkal és erőteljes lehűléssel. A betegségek és kártevők túlnyomó többsége már nyugalomba vonult, már csak néhány, az évszakra jellemző, növényvédelmi szempontból kevésbé fontos bagolylepkefaj repül még, figyelmeztet dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A száraz, meleg időt kihasználva a migráló levéltetű fajok még intenzíven keresik gazdanövényeiket. Az érő és erjedő gyümölcsökön és szőlőn még most is sok a pettyes szárnyú muslica, mérhető gazdasági kárt ugyan már nem tudnak okozni, de a jövő évi populációt még erősíthetik, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az alma kivételével már minden lombhullató haszon- és dísznövény intenzíven veti le a leveleit. A füvesített kertekben még azelőtt el kell távolítani a lehullott lombot, hogy maradandó károkat okozna, mert a tartós takarás alatt, különösen, ha nedves is a falevél, könnyen befülledhet a pázsit. Az a legoptimálisabb megoldás, ha néhány naponta összegyűjtjük a lehullott lombot és komposztáljuk. Az viszont a lehető legrosszabb megoldás, ha elégetjük, mert ezzel nemcsak a levegőt szennyezzük, de értékes szerves anyagot, illetve tápanyagokat égetünk el. Nem beszélve arról, hogy az ország több megyéjében is tűzgyújtási tilalom van érvényben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hideg idő közeledtével már felszedhető a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller és a cékla. Tartós tárolásra csak az egészséges, sérüléstől mentes termés alkalmas, a csökkent értékűeket a lehető leggyorsabban fel kell dolgozni. A hidegtűrő káposztafélék betakarításával még várhatunk, a leveles kel és a bimbóskel akár kint is hagyható télire a kertben. A póréhagyma áttelelő változata szintén alkalmas szabadföldi tárolásra.

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupasz csiga, azok közül is a spanyol csiga. Az idén újabb, hazánkban eddig ismeretlen csupaszcsiga-fajokat találtak, így a malaccsigát és a feketefejű csigát. Még nem ismeretes, hogy miként viselkednek az itteni klímán, de sok jóra ne számítsunk. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megjelent inváziós fajok többsége akklimatizálódott, és természetes ellenségeik híján nagy nehézségeket okoz a kordában tartásuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?