Most kell odafigyelni: csigainvázió fenyegetheti a kerteket

agrarszektor.hu
Az október végéig tartó melegebb időt csak a hónap utolsó napjaiban váltotta fel egy komolyabb hidegfront, némi csapadékkal és erőteljes lehűléssel. A betegségek és kártevők túlnyomó többsége már nyugalomba vonult, már csak néhány, az évszakra jellemző, növényvédelmi szempontból kevésbé fontos bagolylepkefaj repül még, figyelmeztet dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A száraz, meleg időt kihasználva a migráló levéltetű fajok még intenzíven keresik gazdanövényeiket. Az érő és erjedő gyümölcsökön és szőlőn még most is sok a pettyes szárnyú muslica, mérhető gazdasági kárt ugyan már nem tudnak okozni, de a jövő évi populációt még erősíthetik, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az alma kivételével már minden lombhullató haszon- és dísznövény intenzíven veti le a leveleit. A füvesített kertekben még azelőtt el kell távolítani a lehullott lombot, hogy maradandó károkat okozna, mert a tartós takarás alatt, különösen, ha nedves is a falevél, könnyen befülledhet a pázsit. Az a legoptimálisabb megoldás, ha néhány naponta összegyűjtjük a lehullott lombot és komposztáljuk. Az viszont a lehető legrosszabb megoldás, ha elégetjük, mert ezzel nemcsak a levegőt szennyezzük, de értékes szerves anyagot, illetve tápanyagokat égetünk el. Nem beszélve arról, hogy az ország több megyéjében is tűzgyújtási tilalom van érvényben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hideg idő közeledtével már felszedhető a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller és a cékla. Tartós tárolásra csak az egészséges, sérüléstől mentes termés alkalmas, a csökkent értékűeket a lehető leggyorsabban fel kell dolgozni. A hidegtűrő káposztafélék betakarításával még várhatunk, a leveles kel és a bimbóskel akár kint is hagyható télire a kertben. A póréhagyma áttelelő változata szintén alkalmas szabadföldi tárolásra.

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupasz csiga, azok közül is a spanyol csiga. Az idén újabb, hazánkban eddig ismeretlen csupaszcsiga-fajokat találtak, így a malaccsigát és a feketefejű csigát. Még nem ismeretes, hogy miként viselkednek az itteni klímán, de sok jóra ne számítsunk. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megjelent inváziós fajok többsége akklimatizálódott, és természetes ellenségeik híján nagy nehézségeket okoz a kordában tartásuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?