Komoly károkat okoz az aszály

agrarszektor.hu
Rendkívüli aszály sújtja a mezőgazdaságot, hiába voltak jók az idei terméshozamok, és hiába segítette a száraz idő a betakarítást, a vetés nehezebbé vált, így már csak a téli csapadékban bízhatunk - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2011-es aratási munkák a vártnál hamarabb befejeződtek az csapadékmentes időjárás miatt, és minden gabonából több termett átlagosan, mint tavaly.
A napraforgó országos termésátlaga 2.415 kg/ha, a betakarított termés mennyisége közel 1.4 millió tonna volt.
Kukoricából az országos termésátlag 6.625 kg/ha volt, amely 2%-al több a tavalyi hozamnál.

Burgonyából 529 ezer tonna termett 2011-ben Magyarországon. A kedvező időjárásnak köszönhetően az idei termésátlag hektáronként 6 tonnával több volt, mint tavaly. A cukorrépa betakarítása még nem fejeződött be. Idén tavasszal 15 ezer hektáron vetettek cukorrépát, a cukortartalom magasnak mondható.

A betakarítás ideje alatt nagyobb fennakadás nem volt, a vetést viszont jelentősen nehezítette a csapadék hiánya. Czerván György a sajtótájékoztatón elmondta, a vízhiány leginkább a káposztarepcét érintette: 272 ezer hektáron vetettek repcét - amely 34,7 ezer hektárral több a tavalyi területnél -, ennek körülbelül 40 %-a kelt ki, a várható kár enyhíthető, ha a gazdák mással vetik be ezeket a területeket tavasszal. Őszi búzát 1,1 millió hektáron, őszi árpát 177 ezer hektáron vetettek, mind a két növénynél nagyobb területen, mint tavaly. A szárazság miatt ezeknél is lassú és kétséges a kelés, jelentős csapadék kellene a további fejlődésükhöz.

A legutolsó kiadós eső körülbelül egy hónapja esett, a mezőgazdaságot ért kár már most is milliárdos, az apadó Dunán nem szállítanak árut az uszályok, és azokba hajókba, amelyekbe 1000 tonna rakományt lehetne berakni, most csak 3-400 tonnát lehet, így hatalmas a veszteség - írja a szabadföld.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?