Kevesebb lesz idén az akácméz

agrarszektor.hu
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei akácosok fagykára miatt idén az akácméz kevesebb, becslések szerint feleannyi lesz, mint tavaly - nyilatkozta Kovács Csaba, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) térségi szaktanácsadója.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A méhek által gyűjtött akácméz tavaly méhcsaládonként 25-30 kg volt, idén ez várhatóan mindössze 15-20 kg lesz, a vándorhelyek állapotától, a fagykár mértékétől függően.

A februári és áprilisi mínuszok a legnagyobb kárt a nyírségi és a beregi akácosokban okozták.

A virágporgyűjtés az elkövetkezendő időszakban kezdődik, azonban a jelenlegi csapadékos, hűvösebb idő nem kedvez a méhek munkájának, összességében pedig sajnos jóval kevesebb virág nyílik a megyében. A méhcsaládok számát 90 000-re becsülik a megyében, így várhatóan 13500-18000 mázsa akácméz begyűjtése várható a szabolcsi méhészeknél - írja az Agromonitor.

Kovács Csaba kitért a repce problémájára is, miszerint idén az elvetett repcemag mindössze 30-40 százalékát tudják majd learatni, így az innen származó virágméz mennyisége is jócskán megcsappan majd.

Pontosabb adatokat két hét múlva várhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?