Nyolc év alatt 150 ezer mezőgazdasági munkahely jöhet létre

agrarszektor.hu
A következő nyolc évben 80 ezer-150 ezer új munkahely jöhet létre a mezőgazdaságban és az ágazathoz kötődő területeken az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) vitairatnak szánt szakértői tanulmánya szerint - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A munkahelyek számának növekedése egyrészt új álláshelyek létrehozásából, másrészt a jelenlegi munkaerő egyenletesebb kihasználásából, valamint a feketemunka kifehérítéséből származhat. A kutatóintézet várakozásai szerint a bővítés egyharmada piaci alapon, másik része pedig szociális jellegű megoldásokkal hozható létre.

Az egyes mezőgazdasági ágazatok piaci kilátásai alapján 2020-ig egyedül a gyümölcságazatban bővülhet komolyabban a foglalkoztatás az AKI szerint, a magas élőmunka-igényű ágazatban ugyanis akár 20-30 százalékos növekedés is elképzelhető. Mérsékelt munkahely-teremtési lehetőség mutatkozik még a zöldségtermesztésben és az állattenyésztésen belül a sertéságazatban.

A vidéki foglalkoztatás növekedéséhez így a piaci alapú mezőgazdaság legfeljebb 26 ezer új munkahellyel járulhat hozzá. Az alaptermeléshez kötődő tevékenységek - például helyi feldolgozás és értékesítés - nyomán további 18-25 ezer munkahely jöhet létre. A szociális alapú foglalkoztatás bővítése újabb 50-75 ezer álláshelyet eredményezhet, míg a termelést elősegítő állami támogatások további 35 ezer munkahely létrejöttéhez járulhatnak hozzá - írta a lap.

 

forrás: MTI/Hvg

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?