Orbán feketelistáján a hazai húsipari cégek nagyja

agrarszektor.hu
Szinte az összes nagy húsipari cég szerepel azon az Orbán Viktor által megrendelt listán, amely a hungarikumokat nem teljesen magyar alapanyagból előállító vállalatokat sorolja fel - írja az MTI.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Vidékfejlesztési Minisztériumban készült egy lista a miniszterelnök kérésére azokról a nagy húsipari cégekről, amelyek hungarikumokat nem teljesen magyar alapanyagból állítanak elő - mondta a hvg.hu-n szerdán megjelent interjúban Ángyán József.

Ángyán József azt mondta a hírportálnak, hogy a tavaly év eleji dioxinbotránnyal kapcsolatban - amikor moratóriumot rendelt el Magyarország az import húsokra - valóban készült egy százas lista, amelyet még a Vidékfejlesztési Minisztérium állított össze a legnagyobb magyar húsipari cégekről, amelyek hungarikumokat állítanak elő nem teljesen magyar alapanyagból. Meglepő módon - folytatta - nem a németek, hanem az egyik legnagyobb magyar húsos érdekeltség "verte az asztalt" a minisztériumban, hogy függesszék fel a moratóriumot.

"Maga a miniszterelnök úr kérdezett rá ennek kapcsán, hogy ugye az nem lehet, hogy magyar tőkeérdekeltségű húsipari cégek a hungarikumokat nem magyar alapanyagból állítják elő? Ő kérte, hogy állítsuk össze a listát, hogy lássuk: miből is dolgoznak ezek a cégek" - idézte fel.

A volt államtitkár igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy például a Pick rajta van-e ezen a listán, de hozzátette, hogy szinte az összes nagy húsos cég szerepel rajta, azonban ez egy olyan lista, amely kimutatja azt is, "ha mondjuk 10 százalékban nem hazai az alapanyag, vagyis az arányok azért eltérőek". Arra a kérdésre, hogy mi volt Orbán Viktor véleménye a lista láttán, azt válaszolta: a miniszterelnök azt mondta, "le kell ülni az urakkal, és erre a helyzetre megoldást kell találni, ezt a problémát közösen kell megoldani".

Az interjúban Ángyán József beszélt arról is, hogy folytatja a jelentések összeállítását a földpályázatokról, most Baranya és Bács-Kiskun megye következik. Úgy véli, annyi hatása volt az elemzéseknek, hogy a 35 ezer hektár helyett már csak 18 ezerre kötött szerződést egyelőre a tárca.

Ángyán József arról is beszélt, hogy Lázár Jánossal, aki az elmúlt két évben a Fidesz frakcióvezetője volt, többször is beszéltek a problémákról, a kialakult helyzet lehetséges megoldásairól, rajta kívül pedig még Balog Zoltán - akkor még mint államtitkár - volt az, aki "igen korrekt módon" reagált a leveleire. Hozzátette, a miniszterelnökkel nem beszélt a földpályázatok ügyében.

Arra a kérdésre, hogy meddig marad a Fidesz-frakció tagja, Ángyán József azt válaszolta, ha rajta múlik, végig, furcsának tartaná ugyanis, ha azért kellene távoznia a képviselőcsoportból, mert a kormány- és vidékprogramot kéri számon saját csapatán.  "Nyilván, ha a frakció többsége úgy látja, hogy rossz helyen vagyok itt, akkor erről dönteni fog. Ha kizárnának, az egy más helyzet lenne, amit természetesen - szomorúan bár, de - tudomásul veszek" - tette hozzá.

 

forrás: MTI/Napi.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03