2024. július 27. szombat Olga, Liliána

ENSZ támogatás a stratégiai készleteknek

agrarszektor.hu
Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) támogatásáról biztosította Francois Hollande francia elnök nemzetközi stratégiai gabonakészletekről szóló javaslatát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A FAO főtitkára, Jose Graziano da Silva érdeklődését és egyben támogatását fejezte ki Francois Hollande javaslatával kapcsolatban, mely azt a célt tűzte ki, hogy stratégiai készletek létesítésével növeljék a nemzetközi élelmiszer ellátás biztonságát. “A FAO stratégiájához kiválóan illeszkedik a biztonsági tartalékok képzése, mely hatékonyan hozzájárulhat az élelmiszerárak stabilitásához." - nyilatkozta da Silva, aki az októberben esedékes kínai látogatása során tárgyalásokba kezdeményez az ügy előmozdítása érdekében. Kína jelenleg az egyik legjelentősebb állam, mely saját stratégiai tartalékokkal rendelkezik, csak ezen a héten mintegy 400 ezer tonna szóját adott el.

A főtitkár egy római találkozón nyilvánította ki támogatását, melyen Norberto Yauhar argentín mezőgazdasági minszterrel tárgyalt. Argentína nem mellesleg 1 millió tonnányi tartalékot tart fenn mind kukoricából, mind búzából, ráadásul komoly hangsúlyt fektet ezek fenntartására. Yauhar korábban már folytatott az ügyben tárgyalásokat a kínai kormánnyal, egyelőre kétes sikerrel. Nem ilyen egyöntetű azonban a stratégiai tartalékok ötletének fogadtatása. A világ második gabona exportőreként számontartott Ausztrália például arra figyelmeztetett, hogy a tartalékok akár vissza is üthetnek az árakra illetve a termelésre. Valószínűtlennek tűnik az USA támogatásának elnyerése is, mely a második világháborút követő évtizedekben kísérletezett hasonlóval, ám végül elvetette ennek lehetőségét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31