Magyarország részvételével elkezdődött a nagy ENSZ-konferencia: mutatjuk, mi a téma

agrarszektor.hu
Megkezdődött a 32. Európai Regionális Konferencia, ahol az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) európai és közép-ázsiai tagállamainak képviselői a térség élelmezési és mezőgazdasági kihívásaira keresnek megoldást. Szó lesz többek között a fenntartható agrár-élelmezési rendszerek kialakításáráról, az egészséges étrendről és a vidéki térségek problémáinak lehetséges megoldásairól is.

A házigazda Üzbegisztán és a FAO meghívására 31 miniszter és miniszter helyettes, továbbá 51 ország több mint 270 képviselője vett részt az első virtuális ülésnapon. Magyarországot az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte. Hozzájuk csatlakoztak civil és nemzetközi szervezetek, mint az Európai Unió, és a privát szektor képviselői.

A FAO főigazgatója, Csü Tung-jü kiemelte, hogy a térség bár egy gazdasági és mezőgazdasági "erőmű", mégis számtalan nehézséggel kell megbirkóznia. Ezek között található a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás, a talajromlás, a vízhiány, az éhezés és az elhízás, a vidéki és városi térségek között fennálló különbségeket, a nemek között egyenlőtlenséget és a szegénységet. A FAO főigazgatója megjegyezte, hogy az innováció és a digitális technológiák kulcsfontosságúak a modern, fenntartható mezőgazdaság és a vidék fejlődése szempontjából.

A digitális technológiák, mint a műholdas képalkotás, távoli érzékelők, az okostelefonok és a blockchain technológia forradalmi változásokat hoznatnak a kistermelők és a fogyasztók életében. Ezek képesek optimalizálni az élelmiszer-ellátási láncokat, a piachoz való hozzáférést, csökkenthetik az élelmiszerpazarlást, javíthatják a vízfelhasználást, illetve segíthetnek a betegségekkel való megküzdésben

- mondta Csü Tung-jü.

A konferencia elnöki posztját Üzbegisztán agrárminisztere, Jamshid Khodjaev tölti be. A tárcavezető elmondta, hogy a térség agrár-élelmezési rendszerei sokfélék és eltérő kihívásoknak vannak kitéve. Ilyenek például a költségvetési források szűkössége, a természeti erőforrások kérdése és egyéb társadalmi-politikai tényezők. A koronavírus felnagyította ezeket a gyengeségeket és egyúttal kihangsúlyozta az ellenálló élelmszer-ellátási rendszerek fontosságát.

2021-ben az ENSZ össze fogja hívni a csúcstalálkozóját, mely az élelmiszer-ellátási rendszereket állítja a középpontba a 2030-as Fenntartható Fejlődési Ütemterv viszonylatában. Erről Agnes Kalibata, az ENSZ különmegbízottja beszélt a konferencia résztvevőinek, megköszönve a FAO és a római székhelyű ENSZ szervezetek segítségét ebben.

A mai napon az egészséges táplálkozáshoz és az élelmiszer-ellátási rendszerhez kapcsolódóan elhangzott hozzászolások hozzátesznek a FAO globális munkájához, különösen az ENSZ csúcstalálkozó tükrében

- tette hozzá Csü Tung-jü.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?