Magyarország részvételével elkezdődött a nagy ENSZ-konferencia: mutatjuk, mi a téma

Magyarország részvételével elkezdődött a nagy ENSZ-konferencia: mutatjuk, mi a téma

agrarszektor.hu
Megkezdődött a 32. Európai Regionális Konferencia, ahol az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) európai és közép-ázsiai tagállamainak képviselői a térség élelmezési és mezőgazdasági kihívásaira keresnek megoldást. Szó lesz többek között a fenntartható agrár-élelmezési rendszerek kialakításáráról, az egészséges étrendről és a vidéki térségek problémáinak lehetséges megoldásairól is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A házigazda Üzbegisztán és a FAO meghívására 31 miniszter és miniszter helyettes, továbbá 51 ország több mint 270 képviselője vett részt az első virtuális ülésnapon. Magyarországot az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte. Hozzájuk csatlakoztak civil és nemzetközi szervezetek, mint az Európai Unió, és a privát szektor képviselői.

A FAO főigazgatója, Csü Tung-jü kiemelte, hogy a térség bár egy gazdasági és mezőgazdasági "erőmű", mégis számtalan nehézséggel kell megbirkóznia. Ezek között található a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás, a talajromlás, a vízhiány, az éhezés és az elhízás, a vidéki és városi térségek között fennálló különbségeket, a nemek között egyenlőtlenséget és a szegénységet. A FAO főigazgatója megjegyezte, hogy az innováció és a digitális technológiák kulcsfontosságúak a modern, fenntartható mezőgazdaság és a vidék fejlődése szempontjából.

A digitális technológiák, mint a műholdas képalkotás, távoli érzékelők, az okostelefonok és a blockchain technológia forradalmi változásokat hoznatnak a kistermelők és a fogyasztók életében. Ezek képesek optimalizálni az élelmiszer-ellátási láncokat, a piachoz való hozzáférést, csökkenthetik az élelmiszerpazarlást, javíthatják a vízfelhasználást, illetve segíthetnek a betegségekkel való megküzdésben

- mondta Csü Tung-jü.

A konferencia elnöki posztját Üzbegisztán agrárminisztere, Jamshid Khodjaev tölti be. A tárcavezető elmondta, hogy a térség agrár-élelmezési rendszerei sokfélék és eltérő kihívásoknak vannak kitéve. Ilyenek például a költségvetési források szűkössége, a természeti erőforrások kérdése és egyéb társadalmi-politikai tényezők. A koronavírus felnagyította ezeket a gyengeségeket és egyúttal kihangsúlyozta az ellenálló élelmszer-ellátási rendszerek fontosságát.

2021-ben az ENSZ össze fogja hívni a csúcstalálkozóját, mely az élelmiszer-ellátási rendszereket állítja a középpontba a 2030-as Fenntartható Fejlődési Ütemterv viszonylatában. Erről Agnes Kalibata, az ENSZ különmegbízottja beszélt a konferencia résztvevőinek, megköszönve a FAO és a római székhelyű ENSZ szervezetek segítségét ebben.

A mai napon az egészséges táplálkozáshoz és az élelmiszer-ellátási rendszerhez kapcsolódóan elhangzott hozzászolások hozzátesznek a FAO globális munkájához, különösen az ENSZ csúcstalálkozó tükrében

- tette hozzá Csü Tung-jü.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?