Egész Európán átível a brit húsbotrány

agrarszektor.hu
Lassan követhetetlenné válik a lóhússal szennyezett marhahús útja, a szálak jelen állás szerint egy romániai vágóhídra vezetnek. Nagy Britannia az EU-ból származó húsimport felfüggesztését fontolgatja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fagyasztott hústermékeket előállító Findus a brit vizsgálatok után Franciaországban és Svédországban is bevizsgáltatta termékeit. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a cég egyes termékei valóban lóhússal szennyezettek, így mindkét országban haladéktalanul kivonta azokat a forgalomból. A cég a fogyasztók mellett önmagát is áldozatnak tekinti, a Franciaországban készített termékekhez jóhiszeműen használták fel a marhahúsként megjelölt alapanyagot, így a francia leányvállalat ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. 

Nagy Britanniában a vizsgálatok egyes Findus készítményekben 60 százalékos lóhús arányt mutattak ki, de akadt 100 százalékos is. A hivatalos származási hely ugyan Franciaország, ám az alapanyag a FIndus dél-franciaországi beszállítójától származik, a Spanghero azonban egy romániai vágóhídról szerezte azt be, ami ellen azóta feljelentést is tett, bár konkrét nevek az illetékesek részéről nem hangzottak el.

Románia mindenesetre elutasítja a vádakat, Dragos Frumosu, a román élelmiszeripari szakszervezet elnöke vasárnap újságíróknak kifejtette, hogy a húsexportőröket Romániában is rendszeresen ellenőrzik, de átvételkor a francia importőrnek is kötelessége ellenőrizni az áru minőségét. Daniel Constantin román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter abban is kételkedik, hogy valóban Romániából származott az a lóhús, amelyet a svéd Findus francia leányvállalata Nagy-Britanniában árult, mélyfagyasztott marhahúsos lasagne nevű termékében mutattak ki. A tárcavezető egy szombat esti tévéműsorban elmondta: nem a francia vagy brit hatóságok, hanem a nyersanyagot beszállító francia cég állította azt, hogy Romániából származott a lóhús. Hozzátette: a román élelmiszerbiztonsági hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, és szombaton ellenőrizték a francia kereskedő által megnevezett két román vágóhidat. "Az egyik eleve nem jön szóba, mert semmilyen marhahúsexportja nem volt az uniós piacokra. Egyébként ennek a két cégnek van működési engedélye lóvágóhíd működtetésére. A két román cég közvetítőkön keresztül exportált is lóhúst az unióba, de nem a botrányban érintett franciaországi kereskedőnek" - mondta a román miniszter.

Bárhogy is legyen, Nagy Britannia türelme a végéhez közeledik, Anne McIntosh, az alsóház élelmezés- és vidékügyi bizottságának elnöke a BBC rádiónak vasárnap kijelentette: moratóriumot kellene életbe léptetni az EU-ból származó összes hústermék importjára, amíg egyértelműen ki nem derül, hogy pontosan honnan származnak a lóhússal kevert marhahús-alapanyagok. Hozzátette: a botrányban egyetlen brit hústermék és egyetlen brit vágóhíd sem érintett. A bizottsági elnök szerint ezért a brit fogyasztóknak arra kell törekedniük, hogy "a lehető legnagyobb arányban helyi terméket vásároljanak, lehetőleg friss húst a helyi hentestől, farmtól vagy szupermarketből".

Owen Paterson brit környezetvédelmi miniszter - akinek tárcája az élelmiszer-biztonságért is felelős - szintén kijelentette, hogy kész kezdeményezni az EU-ból származó húskészítmények tilalmát, ha kiderül, hogy az ügy érinti a kiskereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszer-készítmények biztonságos fogyaszthatóságát. Paterson szerint ha egy árucikk csomagolásán az van feltüntetve, hogy a termék marhahúsból készült, de valójában lóhúst tartalmaz, az "egyértelmű csalás". A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy "bűnszervetek konspirációjáról van szó".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?