Óriási bajban van a romániai cukoripar: meglepő lépésre készül az állam

Óriási bajban van a romániai cukoripar: meglepő lépésre készül az állam

agrarszektor.hu
A régió cukorrépa-termesztőivel közösen vásárolná fel Erdély egyetlen cukorgyárát a román állam a francia tulajdonosától. Mindössze 3 cukorrépa-feldolgozó maradt az egykori 33-ból, és egyre kisebb területen termesztik a cukorrépát, egyúttal több cukrot is importálnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szokatlan gyorsasággal és határozottsággal reagálta le a bukaresti kormány, hogy külföldi tulajdonosa bezárná az erdélyi Marosludason működő cukorgyárat. A francia Tereos Sucre néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy gazdasági megfontolásból lakatot tesz az 1960-ban alapított, évente 63-65 ezer tonna cukrot előállító üzemre. Több mint 30 millió eurós adósságot halmozott fel az erdélyi cukorgyár A döntés oka, hogy a Marosvásárhely közelében működő gyár az elmúlt évtizedben veszteséget termelt, 2020-ban 32 millió eurós bevételre 5,2 millió eurós deficitet könyvelt el, ráadásul az adósságai is meghaladják a 30 millió eurót. Pedig hajdan a legjobb minőségű cukrot itt gyártották az országban, az üzem a kilencvenes években a Coca-Cola beszállítója is volt - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bezárás azt jelentené, hogy mindössze kettő cukorgyár maradna Romániában, arról nem beszélve, hogy nagyjából 160 ember veszítené el az állását, valamint a gyárral szerződéses viszonyban álló, kilenc erdélyi megyében, több mint 6700 hektáron gazdálkodó több száz cukorrépa-termesztő megrendelő és megélhetés nélkül maradna. A termelők között már felmerült az is, hogy szövetkezetbe tömörülve megvásárolják a gyárat, viszont ez a szándékuk is meghiúsult: nem tudják ugyanis kifizetni a francia tulajdonostól kért összeget, mely egyes sajtóhírek szerint mintegy 250 millió euró. A mezőgazdasági miniszter, Adrian Chesnoiu az elmúlt hetekben több alkalommal is találkozott a termelőkkel és a tulajdonossal is, valamint egyeztetett a francia kollégájával is, és meglátása szerint kész tárgyalni az adásvételről a kormánnyal a Tereos Romania. 

A miniszter kijelentette, azért vennék meg közösen a termesztőkkel a gyárat, hogy a cukortermelés folyamata ne szakadjon meg. Szeretnék minél hamarabb újraindítani a cukorrépa-feldolgozást és a gyártását. Ám nem a cukoripar az egyetlen, ami hanyatlásnak indult az országban. Évtizedekkel ezelőtt például még 33 cukorgyár működött az országban, ma már viszont a ludasit leszámítva mindössze kettő, de azok is a Kárpátokon túl vannak, az osztrák Agrana tulajdonában. Mintegy 500 ezer tonna cukrot fogyaszt el évente Románia, ebből mindössze 100 ezret állítottak elő belföldön, a többi behozatalból származik répa-, vagy nádcukor formájában. 2021-ben 337 millió euró értékben importáltak cukrot és cukoripari termékeket, az export azonban csak 13 millió euró volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyártás visszaszorulásával egy időben fokozatosan csökkent a cukkorrépa-termesztés is: miközben 1990-ben még 3,2 millió, napjainkban csak 680 ezer tonna répát termesztenek az országban, kevesebb mint 9000 hektáron, ellentétben a 30 évvel ezelőtti 250 ezer hektárra kiterjedő répaültetvényekkel. Ágazati szakértők szerint a ludasi cukorgyár megmentése az ukrajnai háború, illetve a globális élelmiszerbiztonság felértékelődése miatt különös jelentőségű Románia számára  

- írja a lap. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?