2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Újabb román cég ellen vizsgálódnak a hatóságok

agrarszektor.hu
A román hatóságok egy harmadik román céget vizsgálnak, miután Görögországból jelzést kaptak, hogy Romániából származó, marhahúsként címkézett lóhús került az országba.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A görög élelmiszerbiztonsági hatóság egy nappal korábban jelentette be, hogy lóhús DNS-mintát találtak egy több mint egytonnás fagyasztott marhahús szállítmányban, ami Romániából érkezett. Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter csütörtökön közölte, hogy a román hatóságok már a reggeli órákban mintákat vettek az érintett vágóhídról. A tárcavezető szerint egy jelentős üzleti forgalommal rendelkező cégről van szó, amely Románia déli részén működik.

A miniszter szerint ezúttal egy harmadik cégről van szó, amelynél eddig nem végeztek hasonló vizsgálatot. Ez a cég a korábban megvizsgált kettőhöz képest nem közvetítőn keresztül exportált, hanem közvetlenül. A miniszter szerint a vizsgálatok eredményeit néhány nap múlva várják. A minisztérium a görög hatóságoktól is vár még információkat, hogy megállapíthassák, valóban Romániából exportálták-e marhahús gyanánt a lóhúst. "Ha ez bebizonyosodik, akkor minden bizonnyal szigorúan megbüntetjük a vállalatot, hiszen az egész román húsipar megítélése forog kockán" - mondta a tárcavezető.

Korábban két másik román céggel szemben is felmerült ugyanez a gyanú, de a vizsgálatok nyomán kiderült, hogy vétlenek voltak. Ennek ellenére a román húsipar várhatóan megsínyli a lóhúsbotrányt, az illetékesek arra számítanak, hogy a marhahús eladása mintegy 20 százalékkal fog csökkenni. Románia évente mintegy 300 millió euró értékben exportál húst.

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?