Ez durva: keményen megbírságolnák a kettős mércét alkalmazó cégeket

MTI
Az üzleti forgalom négy százalékáig terjedő birsággal büntetnék Romániában azokat a cégeket, amelyek a másutt forgalmazottnál gyengébb minőségű termékeket értékesítenek Romániában azonos márkanév alatt. Az erről szóló törvénytervezetet szerdán fogadta el a bukaresti szenátus.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ellenszavazat nélkül, 18 tartózkodás mellett megszavazott jogszabály szerint a kettős mércét alkalmazó kereskedők és szolgáltatók megtévesztik a fogyasztókat, ezért polgári-, és büntetőjogi felelősséggel tartoznak. A Liviu Dragnea volt házelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt volt elnöke által beterjesztett törvénytervezet értelmében a kettős mérce alkalmazását a fogyasztóvédelmi - adott esetben pedig az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági - hatóság hivatott megállapítani. Az illetékes hatóság a "visszaesőket", vagyis azokat a cégeket, amelyek az első bírságolás után sem hagynak fel a kettős mérce alkalmazásával, fél évre kitilthatja a román piacról.

A román fogyasztóvédelmi hatóság szeptemberben arról számolt be, hogy az általa megvizsgált, Nyugat-Európában és Romániában azonos elnevezéssel és feliratokkal forgalmazott 80 élelmiszeripari termék közül 18 esetben talált eltérést: az ízesítők nem voltak azonosak, vagy teljesen hiányoztak a romániai termékből, esetenként pedig az arányuk eltért a nyugat-európaitól. A kettős mércét büntető törvénytervezet akkor léphet hatályba Romániában, ha a képviselőház is megszavazza és az államfő kihirdeti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03