Egyáltalán nem fél Bigétől a cseh konkurens

A műtrágyapiaci fő vetélytárs akkor sem tartana a második leggazdagabb magyartól, ha tényleg megvenné az óriás agrárintegrátor KITE-t.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem tartana komolyabb konkurenciától a cseh Agrofert Holdinghoz tartozó bábolnai IKR Agrár Kft., ha a második leggazdagabb magyarnak számító Bige Lászlóé lenne a nádudvari KITE Zrt., amely ma a legnagyobb agrárintegrátori vállalkozás a magyar piacon. A Bige-féle KITE-felvásárlást viszont szakértők szerint éppen az motiválja, hogy az Andrej Babis cseh nagybefektetőhöz köthető, műtrágyában is utazó Agrofert - az IKR Agrár Kft.-én keresztül - erőteljes terjeszkedésbe kezdett Magyarországon.

Az eddigieknél nem jelentene komolyabb konkurenciát, ha a Bige Lászlóhoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt. felvásárolná a nádudvari KITE Zrt.-t - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Nagy Lajos, a bábolnai IKR Agrár Kft. ügyvezető igazgatója. Mint ismert, a cseh Agrofert Csoport, illetve Andrej Babis nagybefektető érdekeltségébe tartozó IKR Agrár Kft. tavaly vásárolta fel az egykor szebb napokat látott, mára viszont nagyrészt "kiüresedett" bábolnai IKR Zrt. terménykereskedelmi és input üzletágait, amelyek közé a műtrágya-forgalmazás is tartozik. Így ma a Bige Holdinghoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt. fő "kihívójának" az IKR Agrár Kft. számít a hazai piacon

Az esetleges Bige-felvásárlás a piaci versenyben azért nem hozna lényeges változást, mert a Bige Holdingnak ma is a KITE Zrt. a legmeghatározóbb partnere - közölte Nagy Lajos. Ez azt jelenti, hogy a Bige csoport legnagyobbrészt a KITE-n keresztül forgalmazza műtrágyáit a hazai piacon, bár egyéb viszonteladóknak is értékesít. Nem lehet azonban a műtrágyapiaci konkurenciaharcot a Bige-Agrofert küzdelemre szűkíteni, mert egyre jelentősebb szerepet töltenek be az (egyéb) importműtrágyák is. Ma már Horvátországból, a volt FÁK államokból, Romániából, Lengyelországból és Nyugat-Európából is érkezhet műtrágya a magyar piacra, míg az IKR Agrár Kft. a szlovákiai Vágsellyén található, szintén Agrofert-érdekeltségű Duslo műtrágyagyár termékei forgalmazza, tehát maga is importőr.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a termelők tavaly összesen 1,268 millió tonna műtrágyát használtak fel, amelyből 910 ezer tonna egyszerű nitrogén-tartalmú termék, míg a többi jórészt összetett (nitrogént, foszfort és káliumot is tartalmazó) műtrágya volt. Különböző információk szerint a Bige Holding a hazai műtrágyapiac körülbelül felét szolgálja ki, vagyis a teljes mennyiségből 500-700 ezer tonnával részesedik. Ennek nagy részét a KITE Zrt.-én keresztül forgalmazza, ezáltal a nádudvari vállalat részesedése ma mintegy 25-30 százalékra tehető.

Az IKR Agrár Kft. tavaly 270 ezer tonna műtrágyát adott el, és ezzel 22 százalékos részesedést mondhatott magáénak - mondta Nagy Lajos. A jogerőd IKR 2007-ben érte el a csúcsot 380 ezer tonnával, és e teljesítmény - amely 30 százalék körüli részaránynak felelne meg - az ügyvezető igazgató szerint újra elérhető lehet. A társaság ennek érdekében mintegy 50 milliárd forintos beruházással pótolja az utóbbi időszakban elmaradt fejlesztéseket kilenc hazai műtrágyaüzemében, az Agrofert pedig a dusloi gyárban 300 millió eurós korszerűsítést indított.

Korábban a KITE Zrt. vezetői is egyértelműsítették, hogy a Bige-féle felvásárlást részben az Agrofert nagyarányú magyarországi térhódítása motiválja. A Bige Holding a műtrágyapiacon így igyekezne stabilizálni pozícióit, miközben a KITE-vel terjeszkedési offenzívát is indítana. Nem biztos azonban, hogy végül sikerül megszereznie az évi 200 milliárd forintos forgalmú nádudvari óriáscéget, mivel a részvények megvásárlására a közelmúltban ellenajánlat érkezett. Guba Sándor KITE-középvezető venné meg Bige Lászlóval szemben a céget, nyilvánvalóan komoly, de egyelőre pontosan nem ismert háttértámogatással. Guba Sándor színrelépése a KITE-felvásárlás kapcsán patthelyzetet teremtetett, és akár elfajuló jogi vitákhoz is vezethet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02