Lehúzták az offshore függönyt a bábolnai IKR-nél

Brit Virgin-szigeteki tulajdonosok a legfontosabb agrárcégekben. Holdingba szervezik a kisebb utódtársaságokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Brit Virgin-szigeteken bejegyzett off-shore cég a tulajdonosa annak a nagyigmándi székhelyű, Invest Gépkereskedelmi Kft. nevű cégnek, amely továbbviszi a bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. New Holland-os mezőgazdasági alkatrész- és szervizellátási tevékenységét. Ugyancsak offshore társaság a többségi tulajdonosa az egykor hatalmas agrárintegrációs munkát kifejtő IKR-nek is, amely most technológia-fejlesztő és szolgáltató központtá zsugorodhat vagy akár végelszámolással meg is szűnhet. Az IKR New Hollandon kívüli, még meglévő tevékenységeit több kisebb cégbe szervezik ki, amelyeket holdingszerűen egy Axxo Invest Zrt. elnevezésű társaság köré csoportosítanak. Az Axxo Invest egyik fő tulajdonosa az IKR korábbi szaktanácsadója volt.

Korábban a bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. érdekeltségébe tartozott, ma viszont közvetlenül az Agora-Invest Ingatlanfejlesztő és Kezelő Kft. tulajdonában van a nagyigmándi Invest Gépkereskedelmi Kft., amely folytatja a New Hollandos mezőgazdasági gépekhez köthető IKR-es alkatrész- és szervizszolgáltatást. Az Agora-Invest tulajdonosa viszont egy HWP Investmenst Ltd. elnevezésű offshore cég, amelyet a Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be.

Mint ismert, a Fiat csoporthoz tartozó New Holland májusban felmondta az IKR Zrt.-vel kötött forgalmazási szerződést, így a bábolnai cég tizenhárom év után befejezi a márka értékesítését. A New Holland a magyarországi forgalmazást (is) a cseh Andrej Babis érdekeltségébe tartozó Agrotec cégcsoportra bízta, amely már korábban felvásárolta az IKR növényvédő szer, műtrágya-, vetőmag- és terményforgalmazással foglalkozó üzletágait. Így a New Holland elpártolása azt jelentette, hogy a nagy múltú IKR mára fő tevékenységeit szinte teljesen "elvesztette".

Az IKR vezetése a közelmúltban hivatalosan is bejelentette, hogy a cég megmaradó tevékenységeit több kisebb vállalatba szervezik ki. Ezek közül a legnagyobb az Invest Gépkereskedelmi Kft., amely az IKR-es alkatrész- és szervizellátás átvételével most azt is felvállalja, hogy a szolgáltatások szintjén - legalább átmenetileg - konkurálni akar a magyar piacon nagy léptekkel terjeszkedő Andrej Babissal, aki a New Holland mezőgazdasági gépek itteni forgalmazását az Agrotec Magyarország Kft. nevű cégen keresztül kezdte meg. (Mint ismert, a volt IKR-es input üzletágak a szintén Andrej Babishoz köthető IKR Agrár Kft.-hez kerültek 2012-ben).

Az IKR elvileg még mindig a New Holland hivatalos képviselőjének számít, mivel a nemzetközi cég a forgalmazási szerződést az idén májusban tizenkéthónapos határidővel mondta fel. Nehezményezte azonban a bábolnai cég vezetőinek korábbi nyilatkozatait, ezért jogi retorzióként kilátásba helyezte, hogy az egyéves felmondási időt lerövidíti.

Az Invest Gépkereskedelmi Kft. ma a Case IH gépeket forgalmazza és a New Hollandos szerviz- és alkatrész-szolgáltatással együtt átveszi az IKR-es munkavállalók egy részét is. Az IKR-nél a New Holland távozása miatt 100-150 ember veszítheti el állását, de az Invest Gépkereskedelmi Kft. közülük több tízet alkalmazhat. Így a társaság létszáma - közölte az agrarszektor.hu-val Szaxon Róbert ügyvezető igazgató - a jelenlegi ötven főről száz fölé nőhet.

Továbbra is kérdéses ugyanakkor, mi lesz az IKR Zrt. sorsa. Korábban felvetődött a végelszámolás lehetősége is, de a cég jövőjéről még nem döntöttek a tulajdonosok. Szaxon Attila vezérigazgató szerint az IKR ki tudja fizetni a hitelezőket, ezért felszámolási vagy csődeljárás nem várható a társaságnál. Az is elképzelhető, hogy a cég technológia-fejlesztő, szolgáltató központként működik tovább - tette hozzá.

Az IKR kapcsán sem átlátható azonban, valójában kiknek kellene dönteniük a vállalat sorsáról. A társaság többségét ugyanis egy Verino Assets Inc. nevű cég tulajdonolja, amelyet szintén a Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be. Az IKR-ben Szaxon Attila 25 százalékos tulajdonrészt birtokol, emellett magánszemélyek és dolgozók is tulajdonosok a cégben. Szaxon Róbert szerint megszokott dolog, hogy hazai vállalatokban offshore társaságok jelennek meg, így a Verino Assets Inc. IKR-es részvétele sem számít különlegesnek.

A mostani átszervezések kapcsán egy újabb cég, a budapesti székhelyű Axxo Invest Zrt. is felbukkan az IKR-hez kapcsolható vállalatok körül. Az Axxo holdingszerűen fog majd össze öt olyan további társaságot, amelyek szintén eddigi IKR-es tevékenységeket visznek tovább. A CornMill Kft. kukorica-feldolgozással és termény-nagykereskedelemmel, az IKR Gépkereskedelmi Kft. a Kuhn mezőgazdasági gépek forgalmazásával, a Hagie Magyarország Kft. az amerikai Hagie önjáró permetezőgépek és a Kinze vetőgépek értékesítésével, a Pannon Technika Kft. többek között szervizszolgáltatással és Bosch márka-szervizeléssel, míg az Invest Autóház Kft. Ford autók forgalmazásával foglalkozik.

A holdingszerű működés azt jelenti, hogy az Axxo Invest mindegyik cégben többségi tulajdonnal bír. (Az Invest Gépkereskedelmi Kft. viszont a jelenlegi elképzelések szerint nem tartozna az "együttműködő társaságok" csoportjába). Szaxon Róbert azt közölte, hogy az Axxo Invest két magánszemély tulajdonában van. Egyikük, Czinege István már több évtizede kapcsolatban állt az IKR-rel: szaktanácsadási szolgáltatásait vette igénybe a bábolnai cég.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?