Erős gyakorlati képzés indul a Syngenta közreműködésével

agrarszektor.hu
Megállapodást kötött a szekszárdi AM Dunántúli Agrárszakképző Központ és a Syngenta Magyarország. Az együttműködés keretében a vállalat szakértői szakmai ismereteik átadásával járulnak hozzá a tanulók tudásának gyarapításához, ezen kívül egy tehetséges diák ösztöndíjat is kap tanulmányaihoz.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ Tolna megye legnagyobb  mezőgazdasági szakképző intézménye, tanulóinak száma megközelíti a négyszázat. Az intézmény gazdag oktatási palettáján három szakgimnáziumi szak mellett érettségi utáni mezőgazdasági technikus, állattenyésztő és állategészségügyi technikus, valamint közszolgálati ügyintéző képzettséget biztosít diákjainak. Hároméves szakképzési programjuk keretében gazda, húsipari termékgyártó, vagy pék szakmákat tanulhatnak itt - a 8. osztály befejezése után - az általános iskolások. Ezeken kívül felnőttképzéseik keretében összesen 11-féle lehetőséget biztosítanak a tanulni vágyóknak: köztük egyebek mellett olyan bizonyítványok megszerzését teszik lehetővé, mint aranykalászos gazda, szőlész-borász, sommelier.

Az intézmény tanüzemében 82 hektáron őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, napraforgót és lucernát termesztenek. Az üzem kertészetében a tanulók megismerkedhetnek a gyümölcsfák gondozásával, dísznövények és fűszernövények ápolásával. A több mint száz négyzetméteres üvegházban palántát, a 350 négyzetméteres fóliasátorban paprikát és paradicsomot, ősszel pedig salátát nevelnek tanáraik útmutatásával. Az iskola állattartó telepén szarvasmarhákat, sertéseket, juhokat és lovakat gondoznak.

Iskolánk mindig is fontos feladatának tekintette, hogy tanulóink a szakmai gyakorlataikon megismerjék a legkorszerűbb technikai eszközöket, gépeket, és valós körülmények között sajátíthassák el a tudást"

- ismertette Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató. "Intézményünk számára megtiszteltetés, hogy elsőként írhatjuk alá a Syngentával az együttműködési megállapodást a szakmai gyakorlati oktatás elősegítése érdekében" - folytatta. "Partnerségünk legfontosabb célja, hogy a fiatalok a mezőgazdaságban és az élelmiszergazdaságban a jövőjük szempontjából piacképes, vonzó életpályát találjanak. A középfokú agrárszakképzés megerősítésével tudjuk csak növelni az agrár- és élelmiszergazdasági tevékenységet folytató gazdasági szervezetek versenyképességét, valamint a megye népességmegtartó erejét."

A megállapodás értelmében a Syngenta szakértői szakmai előadásokat tartanak a modern növényvédelem, a helyspecifikus precíziós gazdálkodás és a fenntartható mezőgazdaság témaköreiben. A szakirányú képzésben részt vevő diákok számára a vállalat szakmai kirándulást szervez az Interra Farmra, amelyet a Syngenta hat évvel ezelőtt hozott létre a zalai Dióskálon. A 700 hektáros gazdaságban valós gazdálkodási körülmények között ismerkedhetnek meg a diákok a környezetért vállalt felelősség mellett megvalósítható intenzív és jövedelmező termesztéstechnológiákkal, talajkímélő művelésmóddal. Ezen kívül a Syngenta ösztöndíjjal segíti egy kiválasztott mezőgazdasági szakgimnáziumi osztályos tanuló szakmai előmenetelét. Az első ösztöndíjas Sáfrány Péter, a 11. évfolyam mezőgazdasági szakgimnáziumi osztály tanulója.

Magyarország vezető agrárvállalataként nagyon fontosnak tartjuk a felnövekvő generációk szemléletformálását, kötödésük kialakítását az agrárium iránt, különösen egy olyan nagy hagyományokkal bíró és meghatározó mezőgazdasági vidéken, mint Tolna megye"

 - hangsúlyozta Matthew Pickard, a Syngenta ügyvezető igazgatója. "Az iskolában példaértékű szakmai munka folyik a tanulók elméleti és gyakorlati ismereteinek gyarapításért, ehhez igyekszünk saját tapasztalatainkkal hozzájárulni. A közös célunk szerint ezt kamatoztathatják a pályájukon, amely a remélhetőleg az agráriumhoz kötődik majd. Azt gondoljuk, hogy a jövő szempontjából nagy szükség van felkészült, motivált fiatalokra, akik pár éven, évtizeden belül kulcsszerepet játszanak majd a mezőgazdaságban. A most kötött megállapodás az első a sorban, a közeljövőben újabb intézményekkel működünk majd együtt a fiatalok ösztönzése érdekében."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?