Herczegh András: Kevesebb fedezettel könnyebb a hitelszerzés

agrarszektor.hu
Az agrárgazdaság finanszírozási igénye jóval magasabb, mint amennyit a GDP-hez való hozzájárulása alapján várni lehet. Ennek oka többtényezős, és hosszú távon így maradhat. A finanszírozás igazodik az ágazat igényeihez. Az agrártámogatások és nyertes pályázatok jelentenek ugyan némi garanciát a hitelekhez, de korántsem eleget - hangzott el a Portfolio Nyugat-Magyarországi Agrárfórumán Pápán.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Herczegh András, az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója előadásában kifejtette: a teljes agrárgazdaság 5,3 százalékkal részesedik az ország GDP-jéből, de finanszírozási igény tekintetében a források 16,8 százalékát szívja fel. Az ágazat hiteligénye már 670 milliárd forintnál jár, ugyanakkor betétállománya is 600 milliárdra tehető. Mindkettő lényegesen felülmúlja a közvetlen kifizetésekkel ide áramló mintegy 400 milliárd forintot.

Herczegh András

Az ügyvezető rámutatott, az új agrárberuházásokkal nem emelkedett a hitelállomány, ami alapján valószínű, hogy azok jobbára saját forrásból valósultak meg, ezzel együtt tovább emelkedett a bankbetétek állománya is. (Úgy tűnik, a mezőgazdaság jövedelemtermelő képessége jóval felülmúlja a "hivatalos" statisztikákat. A rendezvény egyik kerekasztal-beszélgetésén 16 százalékos nyereségességet tippelt a növénytermesztésben Simon Attila, az MKB Bank Agrárpartner program szakmai vezetője - agrárszektor.hu.)

A kiugró hiteligény ugyanakkor jelzi az ágazatban zajló beruházások volumenét. Az agrártermelést ráadásul több kockázati tényező is veszélyezteti. Ilyen a természeti kitettség (évjárat, klímaváltozás), a támogatásokra való ráutaltság, a fertőzések és járványok felbukkanásának esélye, vagy a szakemberhiány. A mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatos fejlesztésekre kényszerül, gyakran az ipar más területei előtt járnak. Ugyanakkor egy meglehetősen fedezethiányos területről beszélünk - emelte ki Herczegh András.

A bankok számára az uniós támogatási környezet teremtette meg a kiszámíthatóbb hitelkihelyezés feltételeit.

A finanszírozók sokszor a támogatási jogosultságok alapján döntenek. Másrészt nagyon fontos a partner ismerete, és a gazdálkodást hitelesen bemutató pénzügyi kimutatás. Az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány abban tud segíteni, hogy garanciájával könnyebbé teszi a hitelhez jutást, így hiteligényléskor a fedezethiány csökkenthető, illetve más fedezetek kiválthatók. Ez főként a kevésbé szoros elszámolású kisebb gazdaságok, őstermelők és pályakezdő fiatalok esetében lehet létkérdés.

Herczegh András elmondta: a Vidékfejlesztési Programban nyertes projektek 24 százaléka mögött az alapítvány garanciája áll, ami elengedhetetlen például a támogatások előfinanszírozásához, vagyis a pénzek mielőbbi lehívásához. Mint tudjuk, a versenyszférában az időfaktornak is kiemelt szerepe van a vállalkozás jövője szempontjából.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?