A VM vezérei tönkreverték a kihívóikat!

agrarszektor.hu
Fazekas, Czerván és minden fontosabb VM vezető nyert.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Azontúl, hogy a FIDESZ-KNDP (vélhetően) újra 2/3-os többséget szerzett az Országgyűlésben, számunkra a legfontosabb kérdés az agrárium prominenseinek szereplése volt. A szavazatok közel 100%-os feldolgozottsága után kijelenthető (a legeslegvégső eredményeket szombatra ígérik), hogy többek között Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Jász-Nagykun-Szolnok megye 3. vk.-ben 52,15%-kal (98,95% a feldolgozottság), Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár pedig Pest 9. vk.-ben 50,42%-kal (98,87% a feldolgozottság) magabiztosan nyerték saját körzeteiket. Az összesen 106 egyéni helyből tehát 96 helyen a FIDESZ-KDNP jelöltje didalmaskodott, míg a Kormányváltás 10 választókerületet nyert meg, melyből 8 Budapesten van, 1 Csongrád 1. számú vk.-ja, a másik pedig Borsod 2. számú vk.-ja. A FIDESZ-KDNP jelenleg 133 képviselővel, 96 egyéni és 37 listás irányítja további négy évig Magyarországot.

A 2014-es választások összesített eredményeit itt olvashatják.

A 96 egyéni FIDESZ-KDNP győztes mellett, a legfrissebb adatok szerint, 37 listás képviselő kerül majd a megújult, összesen 199 képviselővel működő Parlamentbe, amivel (a jelen állás szerint, 133 mandátummal) megvan a 2/3-os többségük.

 

Fazekas és Czerván mellett, szintén nagy fölénnyel nyerte saját körzetét Farkas Sándor (FIDESZ-KDNP), aki korábban a mezőgazdasági bizottság elnöke is volt, Csongrád megye 3. vk.-ben. Az eredmény 45,93% (99,18%-os feldolgozottság mellett).

Font Sándor (FIDESZ-KDNP), a mezőgazdasági bizottság elnöke szintén zsebre tette az újabb egyéni mandátumát, Bács-Kiskun megye 3. vk.-ben. 98,87%-os feldolgozottság mellett 51,07% szavazott Fontra.

Horváth István (FIDESZ-KDNP), aki a mezőgazdasági bizottság alelnöke volt a mostani ciklusban, majd a sertéságazatért felelős miniszteri megbízott Tolna 1. vk.-ben nyert a szavazatok 42,01%-ával. A feldolgozottság 98,87%.

Tiffán Zsolt (FIDESZ-KDNP), villányi borász és a mezőgazdasági bizottság tagja Baranya 4. vk.-ben didalmaskodott a kihívók felett 44,26%-kal. Az eddigi feldolgozottság 99,55%.

V. Németh Zsolt (FIDESZ-KDNP), vidékfejlesztésért felelős államtitkár Vas megye 3. vk.-ben az egyik legfölényesebb győzelmet aratta 57,25%-kal. Itt már 99,38% a feldolgozottság.

Simonka György (FIDESZ-KDNP), a Magyar Dinnyeszövetség élharcosa, és a legális kartell gyakorlatának egyik megteremtője, Békés 4. vk.-ben győzött és szerzett 45,78%-os támogatottságot 99,13%-os feldolgozottság mellett.

Ha a listás helyeket nézzük, akkor - a jelenlegi mandátumbecslések alapján, amely szerint további 37 FIDESZ-KDNP listás jelölt kerül be a Parlamentbe - kijelenthejük, hogy Jakab István MAGOSZ-elnök és Győrffy Balázs NAK-elnök is részt vesz a következő négy évben a törvényhozásban. Ők ugyanis a 12., ill. a 13. helyen vannak a kormánypártok listáján, ami az egyéni mandátumokat szerző, de listán előttük lévő jeltek miatt, tulajdonképpen az 5. és 6. helynek felel meg. Bár a listán 39. Budai Gyula VM-államtitkár sikerére azért már kevesebben fogadtak volna nagyobb összegben, ám a rengeteg előtte sorakozó egyéni győztesnek köszönhetően tulajdonképpen a mintegy 37 listás bejutó közül 19.-ként gyalogolt be a razziák és az elszámoltatások parlamenti élharcosa az új Országgyűlésbe.

 

Hogy az egyéni körzetekben aratott fölényes győzelmek végül elegendőek lesznek-e majd ahhoz, hogy a 2014-ig tartó ciklusban betöltött pozíciókat megtartsák a Vidékfejlesztési Minisztérium elöljárói, az még kérdéses, mindenesetre Fazekas Sándor a korábban az Agrárszektornak adott interjúban, ahol azt kérdeztük a minisztertől, hogy "Ön jelenleg a második leghosszabb ideje a posztján lévő agrárminiszter Gráf József után a rendszerváltás óta. Tervezi átvenni az első helyet?", majd Fazekas a következővel reagált "Ez nem egy verseny, de én hosszú távon gondolkodom, és hosszú távon szeretnék dolgozni is. Biciklizni is hosszútávon szoktam".  Ezek és a korábban kiszivárgott, ám máig megalapozatlan hírek ismeretében, miszerint Fazekas Sándornak talán aggódnia kell az újabb kinevezése miatt, komoly érdeklődéssel várjuk az új kormány összetételét, és elsősorban a vidékfejlesztési tárca új összetételét.

 

A kormányváltásra törekvő ellenzék egyik meghatározó agrárpolitikusa, Gőgös Zoltán elbukta az egyéni körzetét, és szinte biztosan lemarad a lista befutó helyeiről is. Gőgös a 44. helyen szerepelt a Kormányváltás listáján. Az MSZP agrárpolitikusa, az előző Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke Veszprém megye 4. vk.-ben 21,6%-kal végzett (99,21% a feldolgozottság) a harmadik helyen van a Fidesz és a Jobbik jelöltje mögött. Gőgös így 2014-ben nem jut be az Országgyűlésbe.

Az MSZP másik agrár prominensének, Harangozó Gábor Istvánnak sem sikerült a bravúr, mármint ami az egyéni sikert illeti. Somogy megye 4. számú választókerületében a Fideszes Witzmann Mihály 46.84%-os eredménye mögött (99,11% a feldolgozottság) Harangozó csupán 24,93%-ot ért el, ám az előkelő listás helyezésének köszönhetően (24. a Kormányváltó listán) ott fog ülni az új Parlament alakuló ülésén.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?