Ők azok a fiatal gazdák, akik 12 milliót kaphatnak

agrarszektor.hu
A felsőfokú végzettség, az állattenyésztés, a kertészet és a tanya előnyt jelent.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Legalább hatszoros volt a túljelentkezés a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) előzetes értékelése szerint a kezdő fiatal gazdák számára meghirdetett idei pályázaton - jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Összesen 2891 pályázó 34 milliárd forintra tartott igényt, miközben a VM csak 4,5 milliárd forintot oszthat el, hacsak nem talál további pluszforrásokat. Szinte biztosra vehető, hogy a felsőfokú végzettségű, tanyákon és elmaradott térségekben gazdálkodó állattenyésztők és kertészek nyernek. A maximálisan felvehető összeg mintegy 12 millió forint.

Május 15-ig nyújthatták be pályázataikat az induló fiatal gazdák arra a 4,5 milliárd forintos pénzkeretre, amelyet a 2007-2013-as támogatási időszak megmaradt vidékfejlesztési forrásaiból különített el a VM. A kérelmek értékelése csak most kezdődik, de a tárca reális esélyt lát arra, hogy a támogatási határozatok három hónapon belül megszületnek.

A kiírás szerint a 18-40 év közötti kezdő fiatal gazdák legfeljebb 40 ezer eurós (mintegy 12 millió forintnak megfelelő), szabad felhasználású összeghez juthatnak. V. Németh Zsolt bejelentése szerint a 4,5 milliárd forintos keretre összesen 34 milliárdos igény érkezett, amelyet 2891-en nyújtottak be.

A 4,5 milliárdos összeg csak 375 pályázó pénzhez jutását tenné lehetővé, ha mindenki a 12 milliós plafontámogatást kapná. A VM viszont azzal számol, hogy nem minden nyertes jut a maximális összeghez, így a keretből akár 500-an is részesülhetnek. A túljelentkezés azonban így is hatszoros lenne az igénylők teljes létszámához viszonyítva, ha csak a tárcának a 2007-2013-as támogatások között időközben nem sikerül újabb megmaradt forrásokat találnia, amelyekből további pályázói igényeket elégíthetne ki.

Az államtitkár szerint a tárca előnyben részesíti azokat, akik elmaradott térségekben kívánnak gazdálkodni nagy élőmunka igényű ágazatokban, illetve foglalkoztatás-növelést vagy továbbképzést is vállalnak. Szinte biztosra vehető, hogy nyertesek lesznek azok a felsőfokú végzettségű állattenyésztők és kertészek, akik tanyákon vagy hátrányos településeken élnek - tette hozzá.

A VM 2007-2013. között háromszor írt ki ilyen fiatal gazda pályázatokat, amelyeken 3300-an már 32,3 milliárd forinthoz juthattak. A minisztérium a 2014-2020 közötti új uniós vidékfejlesztési program két - úgynevezett rövid ellátási lánc elnevezésű, illetve kifejezetten fiatal gazdáknak szóló - tematikus alprogramjában is kiemelten kezelné az induló termelőket. Becslések szerint a fiatal gazdák az úgynevezett kettes támogatási pillérbe tartozó uniós vidékfejlesztési pénzekből hét év alatt 60 milliárdos összeghez juthatnának, és további forrásokat szerezhetnének az egyes pilléres közvetlen kifizetésekből is. Ennek alapján V. Németh Zsolt nem tartotta kizártnak, hogy a fiatal termelők összességében 100 milliárd forintos támogatást vehetnek fel az új uniós költségvetési ciklusban.

Az uniós források ösztönözhetik a generációváltást, amelyre nem csak nálunk, hanem Európa-szerte szükség van. Európában egy fiatal (35 év alatti) termelőre átlagosan hét idős (55 év feletti) gazda jut, míg Magyarországon ma ennél is rosszabb a helyzet 1:8-as aránnyal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13