2023. szeptember 22. péntek Móric

Milliárdosok, akik az agráriumban tarolnak - Itt a legnagyobb nevek

agrarszektor.hu
Csányi Sándor és Bige László - fej-fej mellett haladva továbbra is toronymagasan ők állnak a leggazdagabb magyarokról összeállított lista élén, így agrárszempontból is ők számítanak a legnagyobb befektetőknek. A harmadik helyen azonban tavalyhoz képest változott a helyzet a mezőgazdaságban is érdekelt milliárdosok között, mivel az idén Simicska Lajos megelőzte Leisztinger Tamást. Simicska mellett új névként jelent meg a százas listán Nyerges Zsolt, Losó József és Claessens Peter is, miközben több agrármilliárdos kimaradt a tavalyi rangsorhoz képest.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató 165 milliárd forintos becsült vagyonnal nem csak a leggazdagabb magyarnak számít, hanem Bonafarm nevű csoportjával ő a magyar agrárgazdaság legnagyobb befektetője is - derül ki a napi.hu "100 leggazdagabb magyarról" összeállított 2015-ös listájából. Csányit a rangsorban az elmúlt évhez hasonlóan - 160 milliárdos vagyonnal - Bige László követi, aki az agrárintegrációt építő, műtrágyagyártással foglalkozó pétfürdői Nitrogénművek Zrt., illetve a Bige Holding révén érdekelt az agráriumban.


Csányi Sándor (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

Agrárszempontból tavaly a harmadik helyet Leisztinger Tamás nagybefektető foglalta el, őt azonban az idén már megelőzi Simicska Lajos, aki most először szerepel a százas listán, egyből 73 milliárdos becsült vagyonnal. Szintén új névként jelenik meg 26,3 milliárdos vagyonnal Nyerges Zsolt is, aki Simicskával együtt a Mezort csoport agrárvállalkozásai révén kötődik a mezőgazdasághoz. Nagyobb agrárérdekeltségeik közé a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. és a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. tartozik.

Továbbra is megállapítható, hogy a százas listából körülbelül harmincra tehető azoknak a milliárdosoknak a száma, akik valamilyen módon - ha másként nem, pincészetek-borászatok révén - kötődnek az agráriumhoz (lásd korábbi összefoglalónkat). Mintegy 8,3 milliárdos vagyonnal az idén új névként szerepel az illusztris társaságban az állattenyésztésben érdekelt, magyar állampolgárságú Claessens Peter, illetve tavalyhoz képest új név a zöldségfeldolgozással foglalkozó, Mirsa csoportot tulajdonló Losó József is 7,3 milliárdos vagyonnal.


Bige László (MTI-fotó: Balázs Attila)

Több agrárbefektető viszont eltűnt a listáról, amelyre az idén legalább 6 milliárdos vagyonnal lehetett felkerülni. Nem szerepel például most a leggazdagabbak között a pulykabizniszben utazó Erdélyi István, pedig cége, a szarvasi Gallicoop Zrt. tavaly rekorderedményekkel zárt. Ugyancsak kimaradt a borászatban (is) érdekelt Tornai Tamás és Szeremley Huba, illetve a vadfeldolgozással foglalkozó Matusz Balázs és a mezőgazdasági vállalkozóként ismertté vált Gáspár Gyula is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?