2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Több hitelhez juthat, aki a mezőgazdaságból él

agrarszektor.hu
Tovább bővül a hitelfelvétel lehetősége - a számítások szerint mintegy 50 milliárd forinttal - a magyar agráriumban a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára egy szakmai háttérbeszélgetésen.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Czerván György azt követően beszélt erről, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal (EIF). Az EIF és az AVHGA megállapodása a gazdálkodók finanszírozását tovább bővíti, mégpedig úgy, hogy az EIF által biztosított viszontgarancia kiváltja a magyar költségvetési viszontgaranciát.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Megtakarítás a költségvetésnek

Ez a magyar költségvetés számára 900 millió forint megtakarítást eredményez, és további előny, hogy emiatt a konstrukció keretében kötött ügyletek nem minősülnek állami támogatásnak. A COSME program így rendkívül előnyös a magyar gazdálkodók számára, mivel finanszírozási előnyöket biztosít számukra.

Kedvező fordulat tapasztalható a mezőgazdasági vállalkozások hitelezésében, amely megfigyelhető egyrészt az állománynövekedésben, másrészt a hitelfelvevők összetételének változásában - fogalmazott Czerván György. Miközben a nemzetgazdaság társas vállalkozásainak hitelállománya 2011-ről és 2015-re 23 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági vállalkozásoké 12 százalékkal bővült. A hitelállomány 2012-től kezdve fokozatosan emelkedett, és 2015-ben az egyéni és a társas vállalkozások hiteleinek együttes összege már meghaladta a 472 milliárd forintot.

Több hitel az egyéni gazdaságoknál

Az egyéni gazdaságok hitelállománya 51 százalékkal nőtt, és ez Czerván György szerint a banki bizalom növekedését jelzi. A nemzetgazdasági ágak közül pedig itt a legalacsonyabb csődráta 1,9 százalék, a 2011-es 67 százalékról 76 százalékra nőtt az éven túli hitelek részaránya.

Az élelmiszeripar a teljes nemzetgazdasági hitelállományból 2011-ben kevesebb, mint 5 százalékkal részesedett, de 2015-ben megközelítette a 390 milliárd forintot, ami 6,6 százalékos részesedésnek felel meg. Öt év alatt 80 milliárd forinttal nőtt az éven túli hitelek állománya, részarányuk 42 százalékról 62 százalékra emelkedett, a devizaalapú hitel állománya pedig 44-ről 37 százalékra mérséklődött.

Tarolt a növekedési hitelprogram

A mezőgazdaság szeptember végéig mintegy 20 százalékban, több mint 434 milliárd forint összegben részesedett a növekedési hitelprogram forrásaiból. Az igénybevett források mintegy 60 százaléka - 280 milliárd forint - beruházási célokat szolgált.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a kedvezőtlen piaci körülmények között működő tej- és sertéságazat vállalkozásai kiemelt támogatáshoz juthatnak. Így például az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelhez kapcsolódóan 100 százalékos kamattámogatást, 100 százalékos kezességi díj támogatást, valamint költségtámogatást vehetnek igénybe a tejhasznú tehén, és a sertéstartással foglalkozó kis-és középvállalkozások. Ez a támogatás december 31-ig benyújtott hitelkérelmek alapján megkötött, legfeljebb 1 éves futamidejű legfeljebb 50 millió forint összegű új hitelszerződésekhez vehető igénybe.

Kell az intézményi garancia

Az intézményi kezességvállalásnak - ilyen az AVHGA - kulcsszerepe van az agrárszektor hitelezésében. Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 1991 óta segíti készfizető kezességével a mezőgazdaságban és a kapcsolódó ágazatokban működő mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a COSME viszontgarancia hozzájárul ahhoz, hogy az AVHGA minél több mikro-, kis- és középvállalkozás számára biztosítsa a hitelhez jutást. Az alapítvány így könnyíti meg hitelhez jutást olyan gazdálkodók számára is, akik méretüknél, hitelmúltjuknál vagy egyedi kockázatuknál fogva nem hitelképesek a hagyományos finanszírozási rendszerben.

Hitelkezesség és EU-s források

A COSME program által viszontgarantált alapítványi kezességet a vállalkozások forgóeszköz-, folyószámla- és beruházási hitelhez, valamint bankgaranciához is igénybe vehetik. A program 50 százalékos mértékű viszontgaranciát biztosít, amit az alapítvány saját forrásával kiegészíthet. Így 80 százalékos mértékű kezességvállalást is lehetővé tesz a kkv-k számára. Ez pedig egyedülálló módon kombinálja az EU-s forrást a hitelkezességgel.

A COSME viszontgarancia nem minősül állami támogatásnak, nem terheli a vállalkozás által az uniós szabályok szerint igénybe vehető 15 000 eurós támogatási keretet. Így lehetővé válik, hogy a jövőben a vállalkozás további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt, olcsó forráshoz jusson, kedvezőbb hitelkondíciót érjen el, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon.

Növekvő garantált hitelösszeg

Herczegh András kitért arra, hogy az alapítvány által garantált hitelek volumene és a hitelügyletek száma évről-évre nő. Míg 2010 elején 4725, addig ez év szeptember 30-án 14 216 készfizető kezességi szerződése volt az AVHGA-nak. A kezességgel biztosított hitelek összege 206,5 milliárd forintot tett ki szeptember 30-án, és az elmúlt 7 év alatt több mint a duplájára emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33