Döbbenet a gazdáknál: nem fizet a kincstár?

agrarszektor.hu
Sok ezer gazdálkodó idén még semmilyen kifizetést nem kapott neki járó tavalyi agrártámogatásaiból, több mint százezer termelőhöz pedig jóval kevesebb támogatás jutott el a jogosult összegekhez képest a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint. Az érdekképviselet úgy számol, hogy a kifizető ügynökségi feladatokat januártól átvevő Magyar Államkincstárnál (MÁK) 150 milliárd forint "ragadt benn". A MÁK viszont azt állítja, folyamatosan fizet, és március végéig 43 milliárd forintot utalt ki.

Jelentősen csúsznak az agrártámogatási kifizetések amiatt, hogy januártól megszűnt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), az agrártámogatások kifizető ügynökségi feladatait pedig a Magyar Államkincstár vette át - állítja közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. A szervezet szerint az úgynevezett támogatási előlegek tavalyi kifizetését az MVH az elmúlt év októberében még rendben kezdte meg, és év végéig nem voltak komolyabb fennakadások. Januártól azonban romlott a helyzet, mert a szervezeti változtatások miatt a kifizetések lassultak.

A MOSZ szerint az év első két hónapjában a MÁK-tól egyáltalán nem érkezett támogatás a termelőkhöz, és a kifizetések márciusban is akadoztak. Sokan vannak, akik idén még semmilyen támogatáshoz nem jutottak, rajtuk kívül pedig több mint százezer olyan termelő akad, akikhez érkezett támogatást, de messze nem annyi, mint amire jogosultak lennének. Ugyanakkor az elmúlt években áprilisra a termelők nagy része gyakorlatilag már majdnem minden neki járó támogatáshoz hozzájutott - állítja az érdekképviselet.

A kifizetések csúszása miatt - áll a közleményben - most még mintegy 150 milliárd forint "parkol a kincstárnál". Különösen nagy a lemaradás a zöldítési támogatások kifizetésében, mivel a termelők sok esetben a megítélt támogatás 50-60 százalékát sem kapták meg. Egyes termeléshez kötött támogatások utalása a szövetség szerint el sem kezdődött, és 2017-ben még agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetés sem volt.

A szervezet szerint a támogatásokra a most zajló mezőgazdasági munkákhoz lenne szükség. Ezek előfinanszírozásához a támogatások jelentették volna a fedezetet. Bár a tavalyi uniós támogatások végső kiutalási határideje idén június 30-a, a gazdálkodóknak most kellene kifizetniük a "gázolajat és a növényvédő szereket" - fogalmaz a MOSZ közleménye.

A Magyar Államkincstár ugyanakkor az év eleje óta többször is úgy nyilatkozott, hogy az agrártámogatási kifizetései folyamatosak. A MÁK január végén így foglalt állást az agrárszektor.hu-nak, a közelmúltban pedig 43 milliárd forintos idei támogatás-kiutalásról számolt be.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?