Lázár megmondta: fizet a kincstár, mint a katonatiszt

agrarszektor.hu
Várhatóan április végéig juttatja el a gazdákhoz a Magyar Államkincstár (MÁK) az elmúlt évről áthúzódó agrártámogatások - így a területalapú alaptámogatás és a zöldítés - rész- és végkifizetéseit. A MÁK tájékoztatása szerint a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) január elsejei jogutódlásos megszüntetése nem okozott fennakadásokat a támogatások kiutalásában. Az átszervezések miatt a MÁK 671 MVH-dolgozót vesz át, a megyei kormányhivatalokhoz pedig 1095 fő kerülhet. Eddig 66 fő munkaviszonyát szüntették meg az MVH volt megyei kirendeltségeinél.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem okozott gondot az MVH január 1-jei átalakítása az agrártámogatási kifizetésekben - közölte az agrárszektor.hu-val a Magyar Államkincstár. Az idén a közelmúltig mintegy 3,2 milliárd forint támogatást fizettek ki különböző - elsősorban nemzeti - jogcímeken.

Mint ismert, a kormány döntése szerint az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő MVH jogutódlással szűnt meg január elsejétől. A kifizető ügynökségi feladatok a MÁK-hoz, az MVH megyei kirendeltségei pedig a megyei kormányhivatalokhoz kerültek. A hivatal átszervezése részét képezte az állami háttérintézmények átalakítási csomagjának, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter terjesztett a kormány elé. Lázár János korábban úgy nyilatkozott, hogy az MVH jogutódlásos megszüntetése nem akadályozhatja az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetését, és az Európai Bizottság is hozzájárult az átszervezéshez.

2016-ban több mint 640 milliárd forint jutott el a gazdákhoz úgy, hogy közben zajlott az MVH átalakítása - fogalmazott érdeklődésünkre a MÁK. A kincstár ez év elején megkezdte a tavalyi év zárását is, illetve a felkészülést az idei feladatokra.

A MÁK tájékoztatása szerint az elmúlt évről áthúzódó részfizetések folyamatosak lesznek, a végkifizetéseket pedig várhatóan április végéig juthatnak el a gazdákhoz. Mint ismert, a jogosultak számos jogcímnél - így a területalapú alaptámogatásnál és a zöldítésnél is - 70 százalékos támogatási előleget kaphattak 2016-ban.

Az MVH engedélyezett létszáma 1784 fő volt, amelyből a hivatal megszűnése után a Magyar Államkincstárhoz 671 státusz került általános jogutódlással. A kormány döntése szerint az MVH 19 megyei kirendeltsége jogutódlással a kormányhivatalokba olvadt be, és ez 1095 fő átvételét jelentheti.

Ugyanakkor a megyei kirendeltségen dolgozó munkavállalók közül 66 főnek megszüntették a munkaviszonyát - közölte a MÁK. 61 esetben a jogviszony közös megegyezéssel szűnt meg, a többnél egyéb ok (például nyugdíjazás vagy a munkavállaló kérése) állt a háttérben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?