Extrém forinterősödés jöhet a következő 12 hónapban

agrarszektor.hu
A Portfolio rendszeresen végzett alapkezelői felmérése alapján az alapkezelők egyetértenek abban, hogy a következő három hónapban nem lesz két százaléknál nagyobb elmozdulás a forint piacán. A márciusi erősödést követően az április mélyponton közel 315 forintot kellett adni egy euróért.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Allianz, Concorde, Dialóg, Erste, Equilor, Generali, K&H, MKB, OTP.

Az idei évben összességében közel másfél forintot gyengült a hazai deviza az euróval szemben, míg a dollárral szemben már közel 10 forintot tudott erősödni a magyar forint. Az EUR/HUF piacán áprilisban egy közel két százalékos forintgyengülést követően, közel öt hónapos mélypontról tudott erősödni a hazai deviza, jelenleg 310,5 forintot körül jegyzik a forintot a bankközi devizapiacon.

Az előző felmérésben 9 hónapja először értettek egyet az alapkezelők a következő 3 hónap forint előrejelzésével kapcsolatban, májusban ismét egységes a hazai alapkezelők véleménye. Egyéves időtávon ismét megoszlanak a vélemények, azonban ebben a hónapban az alapkezelők nagyobb arányban állítják azt, hogy nem lesz két százalékosnál nagyobb elmozdulás. Meglepetés viszont, hogy volt olyan alapkezelő, aki 5 százalékosnál nagyobb forint erősödést vár a következő egy évben, erre több, mint két éve nem volt példa.

Az alapkezelői válaszokból képzett hangulati indikátorok közül a rövid távú várakozások mutatója alapján stagnált a gyengülésre fogadók aránya, tehát szinten maradt az előző hónapban csökkent pesszimizmus.

12 hónapos időtávon viszont optimistábbak az alapkezelők, csökkent a gyengülésre fogadók aránya.

A 3 hónapos időtávra vonatkozó kötvénypiaci várakozások a MAX index esetében ismét egységesek, az alapkezelők nem várnak 2 százaléknál nagyobb elmozdulást. Egyéves időtávon az alapkezelők többsége nem vár öt százaléknál nagyobb emelkedést és továbbra is vannak olyanok, akik a MAX index esését várják.

Áprilishoz képest nem sokat változott a helyzet. A hazai alapkezelők többségénél még mindig a piaci súlyozás dominál a benchmarkhoz képest, a válaszadók közül senkinél nincs felülsúlyozáson a hazai kötvénypiac.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?