Megabefektetésre készül Csányi Sándor Horvátországban

agrarszektor.hu
Csányi Sándor megvásárolná Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatától, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokortól a Bellye Rt.-t (Belje d.d.), a régió egyik legnagyobb és egyben legrégebbi mezőgazdasági vállalatát. Ezenkívül megvenné az Aviva klinikát Zágrábban, valamint egy tengerparti nyaralót is Medvejában - számol be az MTI a Jutarnji List című horvát napilap értesüléseiről.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az újság arról cikkezett, hogy Csányi Sándor és Anton Ramljak kormánybiztos a napokban találkozott Zágrábban. A magyar üzletember vásárlási szándékát a horvát konszern új vezetésének egyik tagja erősítette meg a lapnak. A Jutarnji List, horvát napilap hosszasan írt Csányi érdekeltségeiről, többek között arról, hogy a magyar milliárdos az OTP bank elnöke és legnagyobb részvényese, valamint hogy a pénzintézet a horvát piacon is jelen van. Leírták azt is, hogy Csányi Sándornak a Mol Nyrt.-ben is érdekeltsége van, valamint a lap azt is megemlíti, hogy az Agrokor tulajdonosa, Ivica Todoric és a magyar üzletember milyen jó barátságot ápol egymással. Az újság arra is felhívta a figyelmet, hogy

amennyiben Csányi Sándornak sikerül megvásárolnia a Bellye mezőgazdasági vállalatot - amely 20 ezer hektár mezőgazdasági földterülettel rendelkezik -, az Európai Unió (EU) legnagyobb mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületének tulajdonosává válik, mert Magyarországon jelenleg 35 ezer hektár szántóföldet birtokol.

A találkozón egyébként egyéb üzleti együttműködésről is szó esett az Agrokor és Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó vállatok között - jelezte a horvát napilap.


A lap szerint érdekes lesz követni, politikailag mennyire lesz elfogadható a horvát kormány számára Csányi Sándor befektetési szándéka.

Mindazonáltal hozzátették, hogy a Société Générale csoport horvátországi leánybankjának, a Splitska Banka-nak a megvásárlása nem ütközött akadályba.

 

Az Agrokor vállalat tulajdona
Az Agrokor tulajdonában van a Bellye mezőgazdasági kombinát, a Konzum horvát kiskereskedelmi áruházlánc, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz előállító vállalata, valamint a Sarajevski kiseljak d.d. boszniai ásványvíz gyártó vállalat is. Ezenkívül a szlovén és szerb Mercator kiskereskedelmi áruházlánc és cégcsoport, a Solana Pag d.d. pági sógyár, a Ledo horvát jégrém vállalat és egyéb más, mezőgazdasági és élelmiszeripari cégcsoport is a vállalat tulajdonát képezi.


Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát. Szakértők szerint a 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem egyben az ország legnagyobb földbirtokosa is, így több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és számos kis- és középvállalkozó mehet tönkre. Hogy elkerüljék a csődöt, a horvát kormány áprilisban kinevezte Anton Ramljak rendkívüli biztossá az Agrokor élére. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03