Felemás agrárpiac: olcsóbb növények, drágább állatok

agrarszektor.hu
Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakát, ami a növényi termékek árának 3,1 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 13 százalékos növekedéséből tevődik össze. A mezőgazdasági ráfordítási árak az első félévben 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A májusi 4,5 százalékos emelkedés után, a mezőgazdasági termelői árak júniusban 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A gabonafélék ára 7,2 százalékkal csökkent tavaly júniushoz viszonyítva, a burgonya 22 százalékkal lett olcsóbb, a zöldségfélék ára viszont csak 0,8 százalékkal mérséklődött, míg a gyümölcsök 18 százalékkal drágultak - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  

Az élő állatok felvásárlási ára 8,7 százalékkal, ezen belül pedig a vágósertés ára 19 százalékkal emelkedett, kilogrammonként 451 forintra, amely az elmúlt évek legmagasabb felvásárlási ára. A csirke 2,8 százalékkal olcsóbban kelt el, és az elmúlt öt hónapban a vágócsirke felvásárlási ára kilogrammonként 250 forint körül stagnált. Az állati termékek 23 százalékkal drágultak, a tej ára 32 százalékkal emelkedett, literenként 92 forintra, a tojás pedig 2,7 százalékkal lett drágább.

Az idei első fél évben a mezőgazdasági termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 3,1 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké pedig 13 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára a januártól júniusig tartó időszakban 4,2 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké azonban 9,6 százalékkal nőtt. A burgonya ára 7,4 százalékkal csökkent, a vágósertés ára 25, a tej ára pedig 24 százalékkal emelkedett.

Az első fél évben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,2 százalékkal mérséklődtek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,6 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,7 százalékos emelkedéséből adódott. Az agrárolló - vagyis a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa - értéke 103 százalék volt az első fél évben, azaz a felvásárlási árak emelkedése meghaladta a költségek növekedési ütemét.

Legnagyobb mértékben a műtrágya- és a takarmányárak csökkentek, előbbi 11, utóbbi 6,2 százalékkal volt alacsonyabb. A műtrágyaárak 2016-ban folyamatosan mérséklődtek, év végére megközelítették a 2010. évi árszintet, azonban 2017 első félévében az árak már folyamatosan emelkedni kezdtek.

A növényvédő szerek ára kismértékben, csupán 0,9 százalékkal mérséklődött. Az energia és kenőanyagok ára 8,4 százalékkal nőtt, amire főként az üzemanyagárak 12 százalékos emelkedése volt hatással. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 4,9 százalékkal emelkedett, míg a gépberuházások ára 1 százalékkal volt alacsonyabb.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?