2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Jön a szankció, ha nincs tápanyag-gazdálkodási terv

agrarszektor.hu
Két év alatt 50 ezer hektár termőföldre készített el tápanyag-gazdálkodási tervet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Kötelező ugyanis ötévente talajvizsgálatot végeztetni és tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, illetve a Vidékfejlesztési Programban agrár-környezetgazdálkodási és ökogazdálkodási támogatást igénybe vevő termelőknek. A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig, vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni, hiányában a gazdálkodók szankciókra számíthatnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, illetve az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai támogatást igénybe vevő termelőknek kötelező az általuk művelt területen ötévente talajvizsgálatot végeztetni, illetve az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szervezet szerint egyre nő azon gazdálkodók száma is, akik az okszerű tápanyag-gazdálkodást választják, és kötelezettség nélkül, csupán szakmai alapon kérik a tápanyag-gazdálkodási terveket. Ez egyrészt segíti az úgynevezett helyes mezőgazdasági gyakorlat (HMGY) előírásainak betartását, másrészt a környezet- és költségkímélő módon történő gazdálkodást - rögzíti közleményében a NAK.

Az agrárkmara falugazdászai eddig 50 ezer hektár termőföldre készítettek tápanyag-gazdálkodási tervet. A 2 éve elérhető szolgáltatást eddig több mint 3100 gazda igényelte.

A szakemberek a talajvizsgálati eredmények figyelembe vételével besorolják a termőföldet a megfelelő termőhelyi kategóriába, majd a kategóriában előírt hatóanyag-mennyiségek, illetve a növények fajlagos tápanyagigénye és az egyéb módosító tényezők (zöldtrágyázás, szerves trágyázás stb.) figyelembe vételével elkészítik a tápanyag-gazdálkodási tervet.

Az arra kötelezett gazdálkodók a tápanyag-gazdálkodási terv hiányában szankciókra számíthatnak. A közlemény szerint a köztestület tápanyag-gazdálkodási tervkészítési szolgáltatása az ország teljes területén azonos minőségben és áron vehető igénybe. A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig, vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31