Alászorult, meghalt - az agrárium az egyik legveszélyesebb munkahely

agrarszektor.hu
A halálos munkabalesetek 15 százaléka a mezőgazdaságban történik, ezek nagy része a gépekkel való foglalatosság közben következik be. Az állatok, a vegyszerek és a por is képes maradandó károsodásokat okozni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte fórumokat tart a munkabiztonság növelése érdekében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Tavaly ősszel egy férfi kaszálás közben elakadt. Leszállt a traktorról, hogy megnézze a munkaeszközt, de közben nem állította le a kardántengelyt, így a forgó rész magához rántotta. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Szintén tavaly ősszel belehalt sérüléseibe az a férfi, akire egy zalaszentbalázsi telepen rádőlt a targonca, egy másik férfi pedig egy takarmányaprító-keverő gép alá szorulva hunyt el.

A mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb üzem. Ezen belül is a gépekkel való foglalatosság a legkockázatosabb, de említhető az áramütésveszély vagy a fárasztó testhelyzetben, nagy emelésekből adódó sérülések is. A betakarítás után a betárolt anyagok, termények, a must, de a trágya erjedésekor, rothadásakor keletkező gázok is veszélyesek. Balesetek származhatnak a növényvédő szerek, olajok, állatgyógyászati készítmények helytelen használatából, a por belégzése asztmát okozhat, valamint bőrbetegségek és állatról emberre terjedő fertőző betegségek is előfordulhatnak. Speciális kockázatot hordoz a nagytestű állatok közelében végzett munka.

Az elmúlt 15 évben a 2016-os év volt a legrosszabb a munkahelyi halálos balesetek számát tekintve. Az ellenőrök ekkor a vizsgált gazdaságok 43,8%-ában találtak súlyos szabálytalanságot, a halálos balesetek száma pedig 18-ra ugrott az agráriumban. Így valamennyi ágazat közül a mezőgazdaság vezette a halálos munkabaleseti statisztikát. Ez indította el a biztonságosabb munkavégzést célzó kampányt.

A tavalyi évet már "csak" 12 végzetes kimenetelű esettel zárta a Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség, az összes mezőgazdasági balesetek száma pedig 654 volt. Az építkezési boom-ban ekkor az építőiparban csúcsosodott ki a halálesetek száma: minden negyedik ember az építőiparban vesztette életét.

A hatóság 2018. év második és harmadik negyedévében a mezőgazdasági tevékenységek országos vizsgálatát tűzte ki célul,

az Agrárkamara pedig kampányt végez a biztonságosabb munkavégzésért. Ennek keretében  szakmai tájékoztatót és munkavédelmi oktatási tematikát adnak át.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?