Aggasztó a helyzet! Drasztikusan csökkent a magyar mezőgazdaságban dolgozók száma

agrarszektor.hu
Egyre kevesebb a munkaerő a mezőgazdaságban, az erdőgazdaságban, valamint a halászatban, 2018-ban ugyanis két százalékkal dolgoztak kevesebben ezekben az ágazatokban 2017-hez képest - derül ki a KSH adataiból. Tavaly csaknem 75 ezren dolgoztak a magyar mezőgazdaságban, ami drasztikus, közel 4,5 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az előzetes adatok alapján 2018-ban a mezőgazdaságban 405 ezer ember dolgozott teljes munkaidőben (évi 1800 óra), ami 3,9 százalékkal elmaradt az előző évitől. A nem fizetett munkaerő-felhasználás az összes munkaerő-ráfordítás 68 százalékát tette ki, az arány pedig fokozatosan csökkent az elmúlt években, 2010-ben ugyanis még 75 százalék volt. Ezzel párhuzamosan számottevően nőtt a fizetett alkalmazottak száma a mezőgazdaságban, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a csökkenő családi munkaerőt a fizetett alkalmazottak munkája váltja fel. Az egyéni gazdaságok száma mérséklődött, a meglévők esetében pedig nőtt az árutermelés szerepe. 2011 és 2016 között több mint ötödével bővült a fizetett munkaerő volumene, de az emelkedés az elmúlt két évben megállt, sőt kismértékben csökkent.

Mezőgazdasági munkaerő-felhasználás (Forrás: KSH)

2018-ban a lakossági munkaerő-felmérés adatai szerint a foglalkoztatottak 4,8 százaléka, azaz 215 ezer fő dolgozott a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, valamint a halászatban, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. Az intézményi munkaügyi-statisztika előzetes adatai szerint 2018-ban 74,7 ezer fő állt alkalmazásban a mezőgazdaságban, 4,4 százalékkal kevesebb az előző évinél.

A regisztrált társas vállalkozások megoszlása létszám-kategóriák szerint, 2018 (Forrás: KSH)

2018 végén a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a halászatban regisztrált vállalkozások száma (közel 473 ezer) lényegesen nem változott az előző év végéhez képest. Az önálló vállalkozások száma 459 ezer, a társas vállalkozásoké pedig valamivel több, mint 13 ezer volt. A társas vállalkozások döntő többsége (88 százaléka) 10 fő alatti mikrovállalkozás volt. A társas vállalkozások közül mindössze 14-ben foglalkoztattak 500 főnél többet.

Címlap kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?