Nehéz idők várnak a magyar cégekre: nem túl fényesek a kilátások 2023-ra

Nehéz idők várnak a magyar cégekre: nem túl fényesek a kilátások 2023-ra

MTI
A hazai vállalkozások 98 százaléka számít működését akadályozó tényező megjelenésére a 2022 októberét követő félévben. Növekvő arányban számolnak a nyersanyag- és energiaárak emelkedésével, az árfolyamok kedvezőtlen alakulásával, valamint a kereslethiány növekedésével, ugyanakkor kevesebben tartanak a munkaerőhiánytól - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az intézet féléves konjunktúravizsgálata részeként 2022 októberében összesen 2135 hazai vállalkozás vezetője számolt be arról, hogy milyen tényezők akadályozzák cége üzleti tevékenységét. A közleményben kifejtették, a 2023 áprilisáig tartó időszakot tekintve a megkérdezett cégek növekvő arányban számolnak a nyersanyag- és energiaárak emelkedésével, az árfolyamok kedvezőtlen alakulásával, a kereslethiány, valamint a munkaerővel kapcsolatos költségek növekedésével, míg a korábbiakhoz képest kevesebben gondolják úgy, hogy munkaerő- és szakemberhiánnyal, anyaghiánnyal, vagy kapacitáshiánnyal fognak szembesülni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 10 fő feletti cégek várakozásai szerint egyértelműen a nyersanyag- és energiaárak képeznek majd leggyakrabban üzleti tevékenységet akadályozó tényezőt, míg az 1-9 fős mikrovállalkozások körében az árak mellett már a kereslethiány is hasonló mértékű problémát jelenthet - mutattak rá az elemzésben. Az egyes ágazatok közül az ipari, az építőipari és a szolgáltató cégeknél egyaránt a nyersanyag- és energiaárak jelenthetik a legnagyobb problémát a következő félévben, míg a kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások elsősorban az árfolyamok kedvezőtlen alakulásától tartanak - írják a közleményben. A kereskedelmi cégek emellett az ellátási láncok megszakadását is különösen nagy arányban jelölték meg a következő félévben jelenlevő akadályozó tényezőként, míg kereslethiányra leginkább az építőipari vállalatok számítanak - közölte az MKIK GVI.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?