Lenyomja az árakat a kereskedelmi háború

agrarszektor.hu
Folytatódik a vámháború, amit legerősebben éppen az amerikai és kínai termelés érez meg, de sajnos kihatással van az egész világpiacra. Az USA kukorica- és szójatermése idén kevés lesz, az ottani farmerek mégsem remélhetik az árak emelkedését. A kereskedelem befagyása rossz hatással van az árak alakulására. Mindez Európát sem hagyja hidegen.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Hiába csökken idén drasztikusan az Egyesült Államok kukorica- és szójakibocsátása, az árak nemhogy emelkedének, inkább csökkennek. Miért? Ennek oka a kiújult amerikai-kínai vámháború: múlt héten - ahelyett, hogy megegyeztek volna - újabb retorziókat helyeztek kilátásba a felek. Donald Trump 10 százalékos vámemelést jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura. Az új tarifák szeptember elsejétől lépnek életbe. Mindez független a korábban 200 milliárd dollár értékű árut sújtó vámemeléstől.

A kereskedelmi háborúnak még nincs vége, és attól tartok, hogy nem is lesz vége egészen az amerikai elnökválasztásig.

Ráadásul Európa még be sem szállt. És ha a Fehér Ház fenyegető üzeneteit olvassuk, szerintem még sok új dolog történhet" - mondta Robert Halver, a Baader Bank vezető tőkepiaci elemzője az euronews-nak.


Kína azonban már megtette a válaszlépést, ez alkalommal a valutáját értékelte le, hogy ezzel segítse az exportcégeit. Azonban ezzel egy új front is nyílhat a kereskedelmi háborúban, főképp, ha a kínai vezetés nyíltan ki is mondja, hogy Trump lépései miatt igyekeznek leértékelni a devizát - írja a portfolio.hu.

Mindez rossz hír az amerikai farmereknek is.

A korábban felhalmozott árukészletek és a csökkenő kereslet elkezdte lenyomni a termények árát.

Bár az amerikai farmerek 2012 óta a leggyengébb kukoricaterméssel szembesülhetnek idén - ennek oka a mostoha időjárás és a megkésett tavaszi vetés -, ezt, úgy tűnik, nem fogják kompenzálni az árak. A kukorica tőzsdei jegyzése néhány héttel ezelőtt még a csillagokban járt, mostanra azonban 13 százalékot esett az értéke. Igaz, közben kiderült, hogy Brazília 22 százalékkal több tengerit tud betakarítani a futó gazdasági évben. Európában mégis alig 3,5 százalékot esett ez idő alatt a termény ára, ami természetes az évnek ebben a szakában. Az amerikai áresésben benne van, hogy az USA számára nagyon fontos kereskedelmi partner lenne Kína, de az ázsai ország kukorica- és szójarendelései messze nem a vártnak megfelelően alakulnak.

A két óriás közti feszült viszony sajnos az egész világra kihat. Hétfőn az európai tőzsdék is zuhanással kezdtek, és valóban nem tudni,  mi lesz a folytatásban. Európa sorra teszi az engedményeket a mezőgazdasági termékek piacán, csakhogy megvédhesse autóiparát az amerikai büntetővámoktól. Pár órával ezelőtt írtunk róla, hogy az USA 7 év alatt megtriplázhatja az EU-ba hozott marhahús mennyiségét. Kérdés, hogy ha az USA végképp kudarcot vall Kínával, merre akarja majd irányítani agrártermékeit, és mennyire tarthatja sakkban Európát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?