Lenyomja az árakat a kereskedelmi háború

agrarszektor.hu
Folytatódik a vámháború, amit legerősebben éppen az amerikai és kínai termelés érez meg, de sajnos kihatással van az egész világpiacra. Az USA kukorica- és szójatermése idén kevés lesz, az ottani farmerek mégsem remélhetik az árak emelkedését. A kereskedelem befagyása rossz hatással van az árak alakulására. Mindez Európát sem hagyja hidegen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hiába csökken idén drasztikusan az Egyesült Államok kukorica- és szójakibocsátása, az árak nemhogy emelkedének, inkább csökkennek. Miért? Ennek oka a kiújult amerikai-kínai vámháború: múlt héten - ahelyett, hogy megegyeztek volna - újabb retorziókat helyeztek kilátásba a felek. Donald Trump 10 százalékos vámemelést jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura. Az új tarifák szeptember elsejétől lépnek életbe. Mindez független a korábban 200 milliárd dollár értékű árut sújtó vámemeléstől.

A kereskedelmi háborúnak még nincs vége, és attól tartok, hogy nem is lesz vége egészen az amerikai elnökválasztásig.

Ráadásul Európa még be sem szállt. És ha a Fehér Ház fenyegető üzeneteit olvassuk, szerintem még sok új dolog történhet" - mondta Robert Halver, a Baader Bank vezető tőkepiaci elemzője az euronews-nak.


Kína azonban már megtette a válaszlépést, ez alkalommal a valutáját értékelte le, hogy ezzel segítse az exportcégeit. Azonban ezzel egy új front is nyílhat a kereskedelmi háborúban, főképp, ha a kínai vezetés nyíltan ki is mondja, hogy Trump lépései miatt igyekeznek leértékelni a devizát - írja a portfolio.hu.

Mindez rossz hír az amerikai farmereknek is.

A korábban felhalmozott árukészletek és a csökkenő kereslet elkezdte lenyomni a termények árát.

Bár az amerikai farmerek 2012 óta a leggyengébb kukoricaterméssel szembesülhetnek idén - ennek oka a mostoha időjárás és a megkésett tavaszi vetés -, ezt, úgy tűnik, nem fogják kompenzálni az árak. A kukorica tőzsdei jegyzése néhány héttel ezelőtt még a csillagokban járt, mostanra azonban 13 százalékot esett az értéke. Igaz, közben kiderült, hogy Brazília 22 százalékkal több tengerit tud betakarítani a futó gazdasági évben. Európában mégis alig 3,5 százalékot esett ez idő alatt a termény ára, ami természetes az évnek ebben a szakában. Az amerikai áresésben benne van, hogy az USA számára nagyon fontos kereskedelmi partner lenne Kína, de az ázsai ország kukorica- és szójarendelései messze nem a vártnak megfelelően alakulnak.

A két óriás közti feszült viszony sajnos az egész világra kihat. Hétfőn az európai tőzsdék is zuhanással kezdtek, és valóban nem tudni,  mi lesz a folytatásban. Európa sorra teszi az engedményeket a mezőgazdasági termékek piacán, csakhogy megvédhesse autóiparát az amerikai büntetővámoktól. Pár órával ezelőtt írtunk róla, hogy az USA 7 év alatt megtriplázhatja az EU-ba hozott marhahús mennyiségét. Kérdés, hogy ha az USA végképp kudarcot vall Kínával, merre akarja majd irányítani agrártermékeit, és mennyire tarthatja sakkban Európát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31