2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Az ír gazdák belepusztulnának egy kemény Brexitbe - Közeleg a megoldás?

agrarszektor.hu
Kulcsfontosságú tárgyalásokat tart a jövő héten Johnson brit miniszterelnök Merkel német kancellárral és EU-vezetőkkel a rendezett Brexitet fékező "ír határgarancia" kiváltásáról. A brit terv értelmében Észak-Írország különleges gazdasági térséggé válna a brit államon és az EU-n belül is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Írországban attól tartanak, hogy egy szabályozatlan Brexittel az ír gazdák egyharmada csődbe mehet. Hírek szerint a britek Írország egészét érintő szabályozást javasolnak - áll az infostart.hu oldalán. A britek eddigi elképzelése az volt, hogy az ír szigeten megjelenő kemény uniós-brit határt azzal tennék átjárhatóbbá, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre elfogadnák az egész szigetre érvényes és az európai normákhoz igazodó szabályozást. Emellett közös lenne az elektromosáram-piac és szabadon lehetne utazni a két terület között. A megoldást ki akarják terjeszteni a vám és áfa-kérdésére, valamint bevonnák a körbe az ipari termékeket és az Európai Bíróság joghatóságának lehetőségét.

A brit terv értelmében Észak-Írország különleges gazdasági térséggé válna a brit államon és az EU-n belül is.

De fennmaradna a határ, és az olyan árucikkeket, amelyekre nem vonatkozik az egyezmény, be kéne mutatni ellenőrzésre. A brit elképzelés része ugyanakkor, hogy az ellenőrzést nem a határnál végeznék, hogy elkerüljék a feszültség kiújulását az északír vallási közösségek, valamint Észak-Írország és Írország között. Mindez azzal járhat, hogy az Észak-Írország-EU viszony teljesen más lesz, mint az EU-brit kapcsolat. Londoni források szerint Boris Johnson miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés margóján, a jövő héten, New York-ban tárná az elképzelést az uniós vezetők és Angela Merkel elé.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31