Erre figyeljenek a gazdálkodók: megváltozott a KTF kérelmezésének menete

agrarszektor.hu
Kiemelten fontos, hogy a gazdálkodók pontosan tudják, hogy az általuk gyártott vagy forgalmazott termékek milyen vámtarifaszám alá tartoznak. Fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Kötelező érvényű Tarifális Felvilágosítás (KTF) az Európai Unió minden tagországában minden vámigazgatására nézve jogilag kötelező érvényű. Tehát praktikusan szolgálja a gazdálkodó biztonságát a tekintetben, hogy nincs tévedési lehetőség az áru besorolásakor. A KTF-határozat iránti kérelmet régebben papíralapú formanyomtatványon lehetett benyújtani, egészen a 2014/255/EU végrehajtási határozat mellékletében említett KTF-rendszer első korszerűsítési szakaszának végéig, majd 2018. január 1-től az intézet e-Papír szolgáltatás útján fogadta a szakmai vélemény iránti kérelmeket.

Az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program használatával a kérelmek benyújtására 2019. szeptember 30-ig volt lehetőség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2019. október 1-jét követően a határozatok kiadásával kapcsolatos kommunikációt az EBTI-n (az "Uniós  Vámkódex - Kötelező  érvényű tarifális  felvilágosítás (KTF)" projekt keretében korszerűsített európai kötelező érvényű tarifális felvilágosítási rendszer) keresztül folytatja. Ettől az időponttól az EBTI rendszerben az ún. Gazdálkodói Portálon (Trader Portal) keresztül nyújthatóak be a KTF-kérelmek, tudhattuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből.

A rendszerrel kapcsolatos további információk a NAV honlapján és az Európai Bizottság honlapján érhetőek el.

Ugyanettől az időponttól kezdődik meg az engedélyezett gazdálkodó program elektronikus ügyintézésének uniós szintű bevezetése az 1. fázis elindításával. Ezzel elérhetővé válik az ügyfelek részére az eAEO-STP portál ahol az új Engedélyezett Gazdálkodó (AEO) engedély iránti kérelmekkel kapcsolatos ügyeik intézését kezdeményezhetik. Az AEO egy olyan speciális státusz, amely alapján a vámhatóság megbízható partnernek ismeri el a gazdálkodót, aki ezáltal különböző kedvezményekben részesül a vámhatóság részéről. Ez praktikusan kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzést jelenthet. Amennyiben a gazdálkodó nyilatkozik róla, bekerülhet az Európai Bizottság nyilvántartásába is, így az egyes kereskedelmi partnerek közvetlenül, még az ügylet lebonyolítása előtt ellenőrizhetik egymást, és megbizonyosodhatnak arról, hogy a másik fél rendelkezik-e AEO engedéllyel. Jelen pillanatban hazánkból 412 megbízható partner szerepel a rendszerben.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03