2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Megváltozott egy fontos borászati rendelet

agrarszektor.hu
Megjelent az agrárminiszter rendelete a borászati termékek új egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről. A jogszabály leírja az elvárásait az elektronikus pincekönyvvel kapcsolatban, és lecserél két táblázatot is az engedélyezett fajtákról.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A rendelet részletezi az elektronikus pincekönyvvel kapcsolatos elvárásokat.

"Az elektronikus pincekönyv alkalmazásának feltétele, hogy

a) a program a felhasználókat és azok hozzáférési jogosultságát nyilvántartsa, továbbá a bekövetkező változásokat nyomon kövesse;

b) a felhasználó által végzett munkafolyamat (tevékenység vagy művelet) bármely időszakra vonatkozóan naplózva legyen;

c) a nyilvántartás adatainak módosítását a program naplózza;

d) a program mentett adatainak visszatöltése vagy módosítása bármikor ellenőrizhető és kinyomtatható legyen az alábbi adattartalommal:da) a visszatöltés vagy a módosítás időpontja,db) a visszatöltés vagy a módosítás indoka,dc) a visszatöltést vagy a módosítást végző felhasználó neve, jogosultsága,dd) a visszatöltött vagy módosított adatok archiválásának időpontja; és

e) a program tegye lehetővé, hogy az a)-d) pontokban szereplő adatok bármikor lekérdezhetőek és menthetők vagy kinyomtathatóak legyenek.

Az elektronikus pincekönyvvel kapcsolatban bekövetkezett adatvesztésről 72 órán belül tájékoztatni kell a NÉBIH-et.

A rendelet részletezi, hogy pezsgő készítése esetén a munkafázisokban a mennyiség hány százaléka számolható el veszteségként az üzemben.

A rendelet fontos mellékletea borkészítésre alkalmas szőlőfajtákat sorolja osztályba, és lecseréli a korábbi fehérborszőlő-fajtákat tartalmazó táblázatot is. Itt tekintheti meg a jogszabályt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31