2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Egyre több robot dolgozik a magyar állattenyésztésben

agrarszektor.hu
Az állattenyésztésben is egyre több üzem használ precíziós eszközöket Magyarországon, és már nem csak a fejésekhez, de az etetéshez is sokan robottechnológiát alkalmaznak - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. A szakember azt is elárulta, hogy egy közel 5 milliárd forintos teljesen zöldmezős beruházást terveznek, amellyel évente mintegy 2000 fajta végterméket állíthatnak elő, és így teljesen testre szabhatják majd a takarmányozást.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A néhány év múlva bekövetkező népességrobbanás bizonyos fáziseltolódással megy majd végbe a világban, és habár Ázsiában óriási a növekedés, a követekező 30-40 évben a hangsúly áttolódik majd Afrikára - mondta Kulik Zoltán a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy csaknem 4-5 milliárd fővel nő majd a lakosság 60-70 év alatt, és meg kell majd etetni mindenkit, ami óriási kihívást jelent. Az export jelenleg 20-22 százalékot tesz ki a Vitafort életében, a következő években azonban ez meghaladhatja majd a cég tevékenységének 50 százalékát is - emelte ki. 

A szakember a precíziós mezőgazdasággal kapcsolatban hangsúlyozta, már nem csak a növénytermesztésben, de az állattenyésztésben is jelen van. A tejelő tehenek takarmányozásában a robottechnológia már nem csak a fejéseknél, de az etetésnél is előtérbe került, igaz most még csak 4-5 üzem használ ilyen eszközöket Magyarországon, a következő években azonban ez a szám akár 50-100-ra is nőhet. Közölte, a Vitafort célja, hogy egy 5 milliárd forint körüli teljesen zöldmezős beruházás keretein belül egy olyan automatizált üzemet hozzon létre, amely lehetővé teszi azt, hogy éves szinten mintegy 2000 fajta, féle végterméket állítsanak elő. Ezzel teljesen testre szabhatják a takarmányozást, még úgy is, ha ez nagyon sok átállással jár majd. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?