Kész, vége? Tényleg eltűnhetnek ezek a farmok Európából?

Kész, vége? Tényleg eltűnhetnek ezek a farmok Európából?

agrarszektor.hu
Miközben Magyarországon folyamatosan csökken a népesség, a világ több pontján is a túlnépesedéssel és ennek következményeivel küzdenek. Az előrejelzések szerint 2100-ra több mint négymilliárd lesz Afrika népessége, míg Európáé inkább fogy vagy stagnál. A népességrobbanás azonban Európát, így Magyarországot is elkerülhetetlenül érinteni fogja - olvasható az Agrofeed Kft. közleményében.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az ENSZ becslései szerint Afrika népessége 2050-ben 2284 és 2700 millió fő között alakul majd. Ez óriási népességrobbanást jelent, ami egyébként most is folyik, hisz míg Európa népessége stagnál, Afrika lakossága 30 év alatt a duplájára nőtt. Európa durván 700 milliós lakosságához képest alig 25 év múlva már jóval több mint kétmilliárdan élhetnek majd Afrikában. A népességrobbanás azonban nem csak ezt a területet érinti: India népessége másfél milliárdosra nőtt, amivel az ország megelőzte Kínát is. És hogy hogyan hat mindez Magyarországra?

Az európai országoknak hamarosan elkerülhetetlenül szembe kell néznie a migrációval, hiszen a hatalmas népességrobbanás következtében ezeken a területeken egyszerűen lehetetlenné válik az emberek ellátása. A világ állattenyésztésének és mezőgazdaságának nagy része már jó ideje Európából származik, ezzel a kihívással azonban csak akkor lehet szembenézni, ha felkészülten állunk a jövő elé

- fejtette ki Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezető tulajdonosa.

A cég több mint tíz éve foglalkozik takarmány-előkeverékek gyártásával és forgalmazásával, amely a modern állattenyésztés egyik alappillére. A vállalat kiemelten fontosnak tartja, hogy a jövő túlnépesedési folyamataira és az ezek által okozott kihívások leküzdésére olyan megoldásokat kutasson és fejlesszen, amelyekkel az emberiség felkészültebben reagálhat ezekre az elkerülhetetlen folyamatokra.

Negyven országban vagyunk jelen, köztük Afrikában is. Noha már most tapasztalható a népességrobbanás a kontinensen, a mai napig a leginkább a kisüzemi állattermesztés a jellemző. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az általunk fejlesztett megoldásokat oktassuk és továbbadjuk a világ minden táján, hogy ezekkel a tapasztalatokkal és ismeretekkel felvértezve fejleszthessék a telepeiket. Érdekes tény egyébként, hogy nem csak az állattartás változott meg drasztikusan az elmúlt negyven évben, de immár az állatok is „gazdaságosabbá” váltak. Kevesebb vízzel és takarmánnyal tarthatóak és több húst, tejet, tojást adnak, ha úgy tetszik, 30%-kal gazdaságosabban tarthatóak

- sorolta a Csitkovics Tibor.Az ügyvezető azt is hozzátette, hogy hosszabb távra előre tekintve Nyugat-Európában szorul majd vissza az állattenyésztés, míg Magyarországon és Romániában még nagy lehetőségek vannak az állattenyésztés volumenének növelésére. Mint fogalmazott,

Hollandiában, Franciaországban, Németországban vagy Dániában már most leginkább kis- és közepes méretű farmokon folyik az állattenyésztés. Ez a jövőben csökkenni fog, hiszen az állattenyésztő generáció kezd kiöregedni, a következő generáció pedig ebben már nem akar dolgozni. Ezzel ellentétben Magyarországon vagy Romániában hatalmas lehetőségek vannak a fejlesztésre. Az állattenyésztés bővülése pedig a gabonatermesztésnek is nagyobb biztonságot adna.

Az Agrofeed Kft. kétévente egy nemzetközi konferenciát szervez, amelyen a világ számos országából érkező szakemberei osztják meg egymással a tapasztalataikat, fejlesztéseiket és megoldásjavaslataikat. Idén novemberben Siófokon rendezték meg a kétnapos eseményt, amelyre 40 országból mintegy 600 résztvevő érkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?