Kész, vége? Tényleg eltűnhetnek ezek a farmok Európából?

Kész, vége? Tényleg eltűnhetnek ezek a farmok Európából?

agrarszektor.hu
Miközben Magyarországon folyamatosan csökken a népesség, a világ több pontján is a túlnépesedéssel és ennek következményeivel küzdenek. Az előrejelzések szerint 2100-ra több mint négymilliárd lesz Afrika népessége, míg Európáé inkább fogy vagy stagnál. A népességrobbanás azonban Európát, így Magyarországot is elkerülhetetlenül érinteni fogja - olvasható az Agrofeed Kft. közleményében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ENSZ becslései szerint Afrika népessége 2050-ben 2284 és 2700 millió fő között alakul majd. Ez óriási népességrobbanást jelent, ami egyébként most is folyik, hisz míg Európa népessége stagnál, Afrika lakossága 30 év alatt a duplájára nőtt. Európa durván 700 milliós lakosságához képest alig 25 év múlva már jóval több mint kétmilliárdan élhetnek majd Afrikában. A népességrobbanás azonban nem csak ezt a területet érinti: India népessége másfél milliárdosra nőtt, amivel az ország megelőzte Kínát is. És hogy hogyan hat mindez Magyarországra?

Az európai országoknak hamarosan elkerülhetetlenül szembe kell néznie a migrációval, hiszen a hatalmas népességrobbanás következtében ezeken a területeken egyszerűen lehetetlenné válik az emberek ellátása. A világ állattenyésztésének és mezőgazdaságának nagy része már jó ideje Európából származik, ezzel a kihívással azonban csak akkor lehet szembenézni, ha felkészülten állunk a jövő elé

- fejtette ki Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezető tulajdonosa.

A cég több mint tíz éve foglalkozik takarmány-előkeverékek gyártásával és forgalmazásával, amely a modern állattenyésztés egyik alappillére. A vállalat kiemelten fontosnak tartja, hogy a jövő túlnépesedési folyamataira és az ezek által okozott kihívások leküzdésére olyan megoldásokat kutasson és fejlesszen, amelyekkel az emberiség felkészültebben reagálhat ezekre az elkerülhetetlen folyamatokra.

Negyven országban vagyunk jelen, köztük Afrikában is. Noha már most tapasztalható a népességrobbanás a kontinensen, a mai napig a leginkább a kisüzemi állattermesztés a jellemző. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az általunk fejlesztett megoldásokat oktassuk és továbbadjuk a világ minden táján, hogy ezekkel a tapasztalatokkal és ismeretekkel felvértezve fejleszthessék a telepeiket. Érdekes tény egyébként, hogy nem csak az állattartás változott meg drasztikusan az elmúlt negyven évben, de immár az állatok is „gazdaságosabbá” váltak. Kevesebb vízzel és takarmánnyal tarthatóak és több húst, tejet, tojást adnak, ha úgy tetszik, 30%-kal gazdaságosabban tarthatóak

- sorolta a Csitkovics Tibor.Az ügyvezető azt is hozzátette, hogy hosszabb távra előre tekintve Nyugat-Európában szorul majd vissza az állattenyésztés, míg Magyarországon és Romániában még nagy lehetőségek vannak az állattenyésztés volumenének növelésére. Mint fogalmazott,

Hollandiában, Franciaországban, Németországban vagy Dániában már most leginkább kis- és közepes méretű farmokon folyik az állattenyésztés. Ez a jövőben csökkenni fog, hiszen az állattenyésztő generáció kezd kiöregedni, a következő generáció pedig ebben már nem akar dolgozni. Ezzel ellentétben Magyarországon vagy Romániában hatalmas lehetőségek vannak a fejlesztésre. Az állattenyésztés bővülése pedig a gabonatermesztésnek is nagyobb biztonságot adna.

Az Agrofeed Kft. kétévente egy nemzetközi konferenciát szervez, amelyen a világ számos országából érkező szakemberei osztják meg egymással a tapasztalataikat, fejlesztéseiket és megoldásjavaslataikat. Idén novemberben Siófokon rendezték meg a kétnapos eseményt, amelyre 40 országból mintegy 600 résztvevő érkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?